Partijgenoot wil amnestie voor fraudezaken Berlusconi

Een senator van premier Berlusconi's partij Forza Italia heeft voorgesteld een ,,brede en algemene amnestie'' af te kondigen voor smeergeldzaken. Hierdoor zouden vrijwel alle onderzoeken tegen Berlusconi vervallen.

Domenico Contestabile, een advocaat die in het verleden ook voor Berlusconi heeft gewerkt, lanceerde dit idee gisteren in het debat over de regeringsverklaring van het vorige week aangetreden kabinet-Berlusconi. De amnestie zou in zijn ogen ,,een nationale pacificatie'' moeten inluiden en een einde maken aan ,,de politieke vervolging'' door magistraten van politici. ,,Wie is vervolgd is bereid om te vergeten, opdat we een pagina kunnen omslaan, opdat het recht weer in handen komt van de echte rechters, de politiek bij de politici, en eindelijk in dit land de rechtsstaat wordt hersteld die de afgelopen tien jaar heeft ontbroken.''

Constestabile zei verder dat hij hierover in het verleden vaak heeft gesproken met Berlusconi. Die ontkende meteen enige betrokkenheid bij het voorstel. ,,Ik heb nooit over amnestie gesproken'', zei Berlusconi. ,,Ik heb nooit die term gebruikt.'' Maar veel waarnemers zien het voorstel van Contestabile als een proefballonnetje.

Begin deze maand heeft Berlusconi voorgesteld een parlementaire onderzoekscommissie in te stellen naar Tangentopoli, de verzamelnaam voor de corruptieschandalen die vanaf 1992 aan het licht zijn gekomen. Daarbij moet het in zijn ogen vooral gaan om de vraag of justitie buiten zijn boekje is gegaan in haar vervolgbeleid, en niet zo zeer om de vraag hoe wijdverbreid de corruptie is.

Berlusconi heeft er eerder ook voor gepleit om de strafbaarheid van financiële fraude aanzienlijk te verminderen. Dat is, samen met algemene corruptie en omkoping van rechters, een beschuldiging in de zaken tegen hem die nog lopen.

Het voorstel van Constestabile maakte een storm van kritiek los. Ook bondgenoten van Berlusconi zitten ermee in hun maag. Rocco Buttiglione, minister van Europese Zaken en leider van een minuscule centrumpartij, prees de senator en zei dat die een taboe had doorbroken. Maar senatoren van de Nationale Alliantie spraken van ,,een persoonlijk initiatief'' en namen daar afstand van.

De oppositie is verontwaardigd. ,,Ze hebben nog niet eens het vertrouwen van het parlement gekregen en nu al maken ze zich druk om een groen licht voor de machtigen en de corrupten. Het is schandalig'', zei Armando Cossutta, leider van de Italiaanse communisten.

Antonio Di Pietro, gangmaker achter de smeergeldonderzoeken en nu leider van een kleine centrum-linkse partij, zei ironisch: ,,Er is een amnestie nodig om er voor te zorgen dat Berlusconi en veel van zijn vrienden in het parlement hun tijd moeten verdelen tussen het parlement en hun rechtszaken.''

    • Marc Leijendekker