Opgeruimd

Na een lange dag op de polikliniek had ik als afsluiter een vrolijke noot. Een wat gezette jongeman vulde de spreekkamer met zijn opgeruimde persoonlijkheid. Hij had wel forse klachten, maar als ik niks kon vinden, moest ik me ook niet rot voelen, dan zou hij wel verder zien en ermee leren leven.

Op die manier sprak hij en natuurlijk werd ik nu overgehaald om aanvullend onderzoek te doen. Een oriënterend bloedonderzoek is gauw gedaan en als je bloed niet bekeken is, ben je ook niet goed onderzocht, is het idee. Dus toog ik aan het schrijf- en streepwerk.

Plotseling vroeg hij lachend: ,,Zeg, en als dat positief is, wat gebeurt er dan? Wordt dan ook mijn hele familie geruimd?''

Hij had met mij meegelezen terwijl ik het aanvraagformulier voor hem invulde en bovenaan het lijstje een potloodstreepje zette bij de bloedbezinking. De naam voor deze test is: bezinkingssnelheid erythrocyten, afgekort BSE.

    • Ruurd Duyff