Ontwerpprijzen voor Clement en Van der Wijst

Marijke van der Wijst en Bart Clement krijgen ieder een ontwerpprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het gaat om de Mart Stamprijs en de Emmy van Leersumprijs. Het fonds heeft dat woensdag laten weten.

Het Fonds kent jaarlijks twaalf onderscheidingen toe. Tot nu toe zijn negen winnaars bekend. De laatste drie worden volgende week bekendgemaakt. Daarnaast worden twaalf aanmoedigingsprijzen uitgedeeld.

Van der Wijst heeft de Mart Stamprijs gewonnen voor haar inrichting van het Anne Frank Huis. ,,Met ogenschijnlijk minimale middelen is een subtiele en bedachtzame atmosfeer gecreëerd'', aldus de jury.

Beeldend kunstenaar Bart Clement krijgt de Emmy van Leersumprijs voor de manier waarop hij mede vorm gaf aan voorstellingen van theatergezelschap De Paardenkathedraal. Hij was onder meer betrokken bij de voorstellingen Wachten op Godot, De Getemde Feeks en Fröken Juliet.

Aan de prijzen is een bedrag van 15.000 gulden verbonden. De onderscheidingen worden op 11 september in Amsterdam uitgereikt.