Oncontroversiële man

Er liepen nogal wat weddenschappen, zegt bestuursvoorzitter Mac Zondervan van Wessanen, over de vraag hoe lang Robert-Jan van Ogtrop het in de top van het Franse familiebedrijf Rémy Cointreau zou volhouden. Nog geen zes maanden, zo blijkt. Van Ogtrop (45) heeft de directie van Rémy Cointreau verlaten om ,,onenigheid met de familie vóór te zijn'', zegt hij zelf. De oud-topman van drankenconcern Bols wordt partner bij de investeringsgroep CVC Capital. Drie jaar geleden kocht zij Bols van BolsWessanen, om het vorig jaar te verkopen aan Rémy Cointreau. Van Ogtrop was de eerste Nederlandse CEO bij een Frans bedrijf. Hij blijft er commissaris.

Als er één manager is die met Fransen door één deur zou moeten kunnen, dan is dat Van Ogtrop. Hij spreekt zes talen, spreekt makkelijk en graag. Zondervan: ,,Bij de onderhandelingen met Campari in Italië krijgen we eindelijk een simultaan vertaler. Voorheen deed Robert-Jan dat. Als hij sprak, vertaalde er dus niemand.''

Van Ogtrop is geboren in Johannesburg (zijn vader was zakenman), woonde als kind in Duitsland en ging op zijn tiende naar Nederland. Op zijn 24ste vertrok hij al weer om zeven jaar in Milaan te werken voor Bols, waar zijn eerste twee kinderen zijn geboren. De derde kwam in Duitsland ter wereld. Het expat-bestaan zit Van Ogtrop in de genen.

Net als het netwerken, zegt Matti Emonds, met wie hij de afgelopen drie jaar Bols en Rémy Cointreau leidde. ,,Robert-Jan legt makkelijk contact en kent veel mensen.'' Van het zakendoen, het zeilen en zijn studententijd. Hij was president van het bestuur van het Rotterdamse corps tijdens zijn studie bedrijfseconomie. En hij runde in die tijd al een cateringbedrijf dat feestjes in het Gooi van ouders van vrienden bediende. Als hij op reis is, zorgt Van Ogtrop er altijd voor dat hij kennissen opzoekt die er wonen, zegt Emonds. Van Ogtrop: ,,Ik zie graag oude vriendjes. Ik ga toch niet zitten verpieteren op een hotelkamer?''

Een goed netwerk bevordert je carrière, zegt zijn vriend Peter Mensing, managing-partner bij Booz Allen Hamilton. ,,Als men je aardig vindt, willen ze graag met je werken. Robert-Jan is een oncontroversiële persoonlijkheid die iedereen mag.'' Zij ontmoetten elkaar op een feestje en vervolgens schakelde Van Ogtrop Mensing in als adviseur bij BolsWessanen. Tegenwoordig bezoeken ze samen het ballet.

Toch is er één controverse geweest. Emonds en Van Ogtrop kregen een fors aandeel in Bols, via een management buy out, toen ze Bols verkochten aan CVC voor zo'n 500 miljoen gulden. Twee jaar later kregen ze er ruim het dubbele voor toen CVC Bols, na twee overnames, weer verkocht aan Rémy Cointreau. Volgens beleggersvoorvechter Peter Paul de Vries kregen ,,de Bols-aandeelhouders dankzij die management buy out waarschijnlijk een te lage prijs voor hun aandelen''. Van Ogtrop blijft erbij dat ,,Bols het beste af was bij CVC omdat we het bedrijf konden versterken''.

Nu mag Van Ogtrop toetreden tot de CVC-maatschap. Hij wil graag ,,autonoom'' zijn na zijn ervaringen met ,,de politiek'' van grote bedrijven. Hij gaat één dag per week wijden aan `de natuur' en, zo zegt hij, meer tijd doorbrengen met zijn gezin. Waarschijnlijk is dit de laatste keer dat hij een journalist te woord staat, want zijn nieuwe partners bij CVC – Rolly van Rappard, Maarten Ruijs, Hugo van Berckel, Jan Reinier Voûte en Gijs Vuursteen – verstoppen zich voor de pers alsof hun leven er van afhangt.

    • Frederiek Weeda