OM onderzoekt dumpen grind

Justitie in Maastricht is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het illegaal dumpen van 200.000 kubieke meter ernstig vervuilde grond in een grindgat langs de Maas. De opdracht voor het storten van de grond was gegeven door projectbureau De Maaswerken dat de overheidsplannen uitvoert die Limburg moeten beveiligen tegen wateroverlast van de Maas.

Justitie zegt een speciaal team te zullen samenstellen om de zaak te onderzoeken. ,,Op dit moment wordt nog niemand als verdachte aangemerkt. Het onderzoek moet uitwijzen wie verantwoordelijk is'', aldus persofficier I. van Hilten. De Maaswerken is een tijdelijke ambtelijke organisatie die door de provincie Limburg, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is opgericht. Het bureau geeft uitvoering aan de plannen om de Maas te beveiligen en nieuwe natuur op de oevers te ontwikkelen.

De vervuilde grond kwam vrij bij een proefproject van De Maaswerken. Ter hoogte van de plaatsen Swalmen en Beesel is het zomerbed van de Maas afgelopen jaar verbreed. Van de in totaal 1,5 miljoen kubieke meter grond die daarbij vrijkwam is, volgens De Maaswerken, 200.000 kubieke meter gestort in een grindgat bij Beesel. Een woordvoerster van de projectorganisatie geeft toe dat de grond ,,licht tot zwaar'' verontreinigd was. Volgens de vergunning van het Zuiveringsschap Limburg moest de grond ,,in beginsel'' schoon zijn. De woordvoerster van De Maaswerken: ,,Maar bij de betrokken overheden was bekend dat de grond ook vervuild kon zijn, dat was opgenomen in het grondstromenplan dat vooraf is opgesteld.''