NIOD-rapport over Srebrenica in november

Het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) naar de val van de moslim-enclave Srebrenica verschijnt eind november, zo verwacht woordvoerder D. Barnouw. De geplande publikatiedatum van september wordt niet gehaald omdat het NIOD een paar maanden geleden medewerking kreeg toegezegd van de Joegoslavische autoriteiten. Dat maakt nader onderzoek mogelijk.

In 1996 kreeg het NIOD van het kabinet de opdracht de val van de enclave te onderzoeken. Het instituut moet ,,vanuit historisch perspectief in zowel nationale als internationale context inzicht [verschaffen] in de oorzaken en gebeurtenissen die hebben geleid tot de val van Srebrenica en tot de dramatische ontwikkelingen die daarop zijn gevolgd''.

In juli 1995 werd de Bosnische moslim-enclave Srebrenica door de Serviërs veroverd, waarna de mannen van vrouwen en kinderen werden gescheiden en vervolgens vermoord. De enclave stond onder bescherming van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat.

NIOD-directeur Blom en zijn medewerkers hebben begin deze maand een bezoek gebracht aan Belgrado. Binnenkort reist een delegatie opnieuw af naar Belgrado om gesprekken te voeren en archieven te raadplegen.

Woordvoerder Barnouw wil niet inhoudelijk reageren hoe het onderzoek verloopt naar een filmrolletje met foto's die Dutchbat-kapitein Rutten in juli 1995 maakte in de moslimenclave. Volgens de actualiteitenrubriek NOVA is er vrijwel zeker geknoeid met het mislukte fotorolletje van Dutchbat-luitenant R. Rutten. Nova kreeg het rolletje, met daarop opnamen van geëxecuteerde moslims in Srebrenica, recentelijk in handen. De film mislukte in juli 1995, volgens Defensie door een fout van een laborant die de chemicaliën verwisselde. Zowel Agfa als het NOB-fotolaboratorium vinden dit na inspectie van de mislukte film erg onwaarschijnlijk. ,,Als je een rolletje wil vernietigen, moet je het zo doen'', zei directeur W. Meuleman van NOB-foto gisteren in de NOVA-uitzending.