Musharraf nu president van Pakistan

De militaire leider van Pakistan, generaal Pervez Musharraf, heeft zichzelf vandaag gepromoveerd tot president. Hij denkt als formeel staatshoofd sterker te staan in de komende vredesonderhandelingen met India over het omstreden grensgebied Kashmir.

De stap van Musharraf, die vanochtend al werd beëdigd, komt als een verrassing. De generaal, die op 12 oktober 1999 bij een geweldloze coup de macht overnam van premier Nawaz Sharif, droeg tot dusver officieel slechts de titel van chief executive.

Musharraf zal van 14 tot 16 juli naar New Delhi gaan, zo maakte de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Sattar, gisteren in Washington bekend na een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Colin Powell. Als president zou Musharraf over meer diplomatiek gezag beschikken om tot zaken te komen tijdens die onderhandelingen. ,,Dit is een moment van hoop in de verhoudingen tussen Pakistan en India'', zei Sattar over de top. Die komt er nadat de Indiase premier Vajpayee de Pakistaanse leider daartoe vorige maand had uitgenodigd.

Musharraf is de vierde militaire leider van Pakistan die president wordt. Sinds de afscheiding van India en de onafhankelijkheid in 1947 is Pakistan bijna 26 jaar lang bestuurd door militairen. Musharraf neemt het presidentschap over van Mohamed Rafiq Tarar, die in 1997 president werd en na de militaire staatsgreep van 1999 in functie bleef. Generaal Musharraf blijft aan als chief executive en als opperbevelhebber van de strijdkrachten.

Tegelijkertijd met zijn benoeming tot president, is vanochtend het parlement officieel ontbonden. De werkzaamheden van de volksvertegenwoordiging waren al opgeschort toen Musharraf de macht overnam van de burgerpremier Sharif. Die verblijft in ballingschap in het buitenland. De Hoge Raad bepaalde vorig jaar mei dat Musharraf drie jaar de tijd heeft, gerekend vanaf de datum van de staatsgreep, om de door hem gestelde hervormingsdoelen te verwezenlijken. Musharraf heeft beloofd om uiterlijk in oktober volgende jaar verkiezingen te organiseren die de weg moeten banen voor herstel van het burgerbestuur.

Musharraf pleegde zijn coup na het besluit van premier Sharif om hem te ontslaan als legerleider en hem te vervangen door de directeur van de Pakistaanse inlichtingendienst. Als reden voor de staatsgreep noemde Musharraf dat de regering-Sharif er op uit was Pakistaanse overheidsinstellingen en het leger te politiseren en te destabiliseren. Ook verwees Musharraf naar de wijdverbreide corruptie die hij wil bestrijden en naar de slechte economische situatie. Die situatie werd nog eens verergerd door internationale boycotmaatregelen als reactie op een reeks kernproeven die India en Pakistan hielden.

Over Kashmir hebben India en Pakistan al twee keer oorlog gevoerd, in 1947 en in 1965. Twee jaar geleden kwam het bijna tot een derde treffen, toen het Indiase leger een grootscheeps tegenoffensief inzette tegen separatistische milities en Pakistaanse infiltranten. Die confrontatie eindigde na enkele weken in gezichtsverlies voor Pakistan, dat onder sterke Amerikaanse druk islamitische verzetsgroepen opriep zich terug te trekken.