Modehuis Gucci niet meer zo gewild

Beleggers hebben ten aanzien van modehuis Gucci tweemaal gegokt: dat het in staat zou zijn het duffe Yves Saint Laurent, dat Gucci in 1999 kocht, te herstructureren; en dat de Franse miljardair Francois Pinault een overnamebod zou doen en op die manier zijn gevecht om de controle over het bedrijf met LMVHs Bernard Arnault zou beslechten. De omzet- en winstwaarschuwingen van Gucci maken deze gokjes nu wat twijfelachtiger.

Alle producenten van luxe-artikelen lijden onder de groeivertraging van de Amerikaanse economie en de koersval van de yen. Maar terwijl de koers van het toonaangevende LMVH de afgelopen zes maanden met bijna 20 procent is gedaald, is die van Gucci gestegen, op grond van de hoopvolle verwachtingen ten aanzien van YSL en het bod van Pinault. Nu zegt Gucci dat er grotere investeringen dan aanvankelijk voorzien nodig zullen zijn om YSL weer op de rails te krijgen en dat de inkomsten van het merk in de VS sterker zijn gedaald dan verwacht.

Niet alleen laat de winstwaarschuwing ruimte voor twijfel over de heropleving van YSL, maar ook laat zij een deel van de speculatieve lucht uit de koers ontsnappen. Pinault zou wel eens kunnen concluderen dat hij Gucci voor minder geld kan krijgen als hij nog even wacht. Er is ook een kleine kans dat LMVH, dat een belang van 20 procent heeft, de loopgravenoorlog beu wordt en zijn aandelen verkoopt.

Gucci-topman Domenco De Sole en ontwerper Tom Ford zijn misschien in staat om YSL weer op te laten bloeien - dat hebben ze tenslotte met Guccci zelf ook voor elkaar gekregen. Maar een dergelijke ondememing kost tijd. En het blijft de vraag wat ze gaan kopen met de 2 miljard dollar in hun oorlogskas. Beleggers zijn bang dat Gucci het geld zal verkwisten aan nóg een modemerk dat, net als YSL, moeilijk hanteerbaar zal blijken. Maar het is ook niet aantrekkelijk om op het geld te blijven zitten. Ironisch genoeg heeft Gucci de herziening van zijn winstverwachting voor dit jaar grotendeels toegeschreven aan de lagere rente-inkomsten over de oorlogskas.

Onder deze omstandigheden is een verdere daling van de koers waarschijnlijk.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Leslie de Quillacq