Mbo'ers willen meer veiligheid

Eén op de tien leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) voelt zich niet veilig op school. Dit blijkt uit een enquête onder 60.000 mbo'ers. De enquête is gehouden door de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB).

Voorzitter L. Houtman van de JOB vindt dat de veiligheid in bijvoorbeeld de fietsenstalling en op parkeerterreinen moet worden verbeterd. Wel zijn de meeste leerlingen tevreden over de privacy op school.

Uit de enquête, die is aangeboden aan minister Hermans (Onderwijs), blijkt verder dat leerlingen over het algemeen tevreden zijn over hun school. Bijna 70 procent van de ondervraagden zou weer naar dezelfde school gaan als opnieuw een keus zou moeten worden gemaakt.

De mbo'ers zijn niet echt tevreden over de studiebegeleiding. Vooral leerlingen met een leerachterstand voelen zij zich vaak in de kou staan. Bij de Beroeps Begeleidende Leerweg (voormalig leerlingwezen) is die begeleiding overigens een stuk beter geregeld, zo melden de ondervraagden.

Over stages hebben de deelnemers veel klachten. Vooral de aansluiting van de school op de praktijk en de begeleiding door de school laat te wensen over. De praktijkbegeleiding valt juist wel in de smaak. Bovendien blijken de meeste stages leerzaam.