Laatste Concordski naar Texas

Ruslands laatste supersonische Toepolov-144, beter bekend als de Concordski, is gisteren voor elf miljoen dollar verkocht aan een Texaanse miljonair. Dat gebeurde op een internet-veiling. De identiteit van de nieuwe eigenaar en zijn plannen met het toestel zijn niet bekend.

De TU-144 alias Concordski – er zijn in totaal zestien exemplaren van gebouwd – moest vanaf 1968 de Sovjet-rivaal van de Frans-Britse supersonische Concorde worden, maar het toestel heeft het commercieel niet gered. De piloten van de Sovjet-maatschappij Aeroflot vonden het eigenlijk maar een lomp en moeilijk hanteerbaar toestel en vlogen er liever niet mee. Het werd afgeschreven nadat in 1973 een Concordski neerstortte tijdens de luchtshow op het Parijse vliegveld Le Bourget. Een aangepaste versie bleef vliegen, maar na een tweede luchtramp in 1977, bij Alma Ata in Kazachstan, werd het Concordski-project definitief beëindigd.