Kopten woedend na verhaal over `seksueel roofdier'

Duizenden koptische christenen zijn de afgelopen dagen in de Egyptische hoofdstad Kairo en het zuidelijke Assiut de straat opgegaan om te protesteren tegen een krantenverhaal over een seksschandaal waarin een koptische monnik een hoofdrol speelt. De kopten, die zich als minderheid in een groot moslimland er gewoonlijk wel voor hoeden de aandacht op zich te vestigen, zijn in alle staten door het artikel dat zij als samenzwering tegen hun kerk zien. Paus Shenuda III betitelde het stuk als belediging van ,,de kerk en alle kopten''.

,,Het Muharaq klooster in Assiut is veranderd in een bordeel door toedoen van een vooraanstaande monnik'', zo kopte het weekblad Al-Nabaa (Het Nieuws) zondag een groot artikel op zijn voorpagina. Het artikel werd begeleid door twee pagina's met foto's van een bebaarde man in bed met een vrouw. De man, Barsum al-Muharaqi oftewel Adel Sa'ad Allah Gabriel, werd werd omschreven als een ,,seksueel roofdier'' die zijn overwicht als geestelijke had gebruikt om vrouwen te misbruiken, tot op het altaar toe. De foto's waren volgens Al-Nabaa afkomstig van een door broeder Gabriel zelf gemaakte videoband die hij had gebruikt om zijn sekspartner te chanteren. De band was door de politie in beslag genomen na een klacht van de vrouw.

De kerk heeft erkend dat de man op de foto's inderdaad broeder Gabriel is. Maar volgens haar is hij in 1996 uit het priesterambt ontzet, wegens ,,gedrag dat een monnik niet betaamt, dateren de beelden van later datum en zijn ze niet in het klooster maar in het huis van zijn moeder opgenomen.

De Egyptische regering nam de zaak hoog op. Het bewuste nummer is uit de kiosken gehaald op bevel van een rechtbank die in het artikel een schending van de sociale zeden zag. Premier Atef Obeid verbood gisteren Al-Nabaa, maar dat verbod werd later weer ingetrokken. In plaats daarvan werd de hoofdredacteur van het blad in staat van beschuldiging gesteld wegens het aanzetten tot sectarische opruiing, het ondermijnen van publieke veiligheid en sociale vrede en een poging tot beschadiging van de reputatie van de koptische kerk.

Het maakt de kopten niet minder boos. Zij denken dat de politie in opdracht van hogerhand de videoband aan Al-Nabaa heeft toegespeeld om de kerk in diskrediet te brengen. In die mening worden ze gesterkt door de slechte behandeling die zij vaak te verduren hebben gekregen. Eerder dit jaar bij voorbeeld werd een aantal Egyptische moslims tot zeer lage straffen veroordeeld wegens het bloedbad in Kosheh in januari 2000, waarbij 20 kopten de dood vonden.