Koersval Océ na sombere verwachting

Océ heeft de tweede winstwaarschuwing van het jaar afgegeven. De maker van printers en kopieermachines verwacht dat de winst over dit jaar lager zal uitvallen dan in 2000.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws en verkochten massaal hun aandelen. Het aandeel Océ, onderdeel van de midkap-index van de Amsterdamse beurs, noteerde vanmorgen op 12,50 euro, een koersval van ruim 12 procent.

De cijfers over het tweede kwartaal, dat loopt tot eind mei, vallen tegen. Aangezien de resultaten over eerste drie maanden van het jaar ook al lager waren dan verwacht zal opgelopen achterstand zal niet meer worden goedgemaakt. ,,Dientegevolge zal voor het hele jaar het winstniveau van 2000 niet worden geëvenaard'', aldus Océ. Vorig jaar boekte het bedrijf uit Venlo nog een winst van 335 miljoen gulden.

In april stelde Océ al de in januari uitgesproken verwachting bij dat de winst in 2001 zou stijgen. Toen zei het te verwachten dat het

resultaat over dit jaar gelijk zou blijven.

Océ is de laatste in een lange stoet van bedrijven die de prognoses bijstellen. Vorige week nog kwamen giganten Philips en Nokia met waarschuwingen. Océ's Amerikaanse concurrent Xerox, die dit jaar weer winst wil maken, zei onlangs dat enkele activiteiten zou afstoten.

Océ publiceerde geen details over de resultaten in het tweede kwartaal, maar zei dat de omzet nagenoeg gelijk bleef op het niveau van 2000 waardoor de winst lager zal zijn dan verwacht. De verkoop van machines uit het bestaande assortiment viel tegen doordat klanten minder investeerden.

Océ publiceert op 5 juli de definitieve cijfers over het tweede kwartaal.

Nieuwe producten, waaronder een digitale kleurenprinter, zijn wel goed ontvangen door de markt en zullen een positieve invloed hebben op de resultaten in de tweede helft van het jaar, aldus Océ. Maar de bijdrage van deze nieuwe producten zal dus niet genoeg zijn om de teleurstellende resultaten in de eerste helft op te vangen.

De raad van bestuur waagt zich niet aan een nieuwe, specifieke winstverwachting voor het jaar 2001. ,,Gezien de aanhoudende onzekerheid over de verdere economische ontwikkelingem onthoudt de raad van bestuur zich van het uitspreken van een winstverwachting.''