Kabelbedrijf UPC houdt weg neerwaarts vast

In de schaduw van KPN heeft de afgelopen dagen op Beursplein 5 nog een reuze daling plaatsgehad van een AEX-fonds. Kabelaar UPC heeft het deze week uitermate moeilijk, en noteerde vanmorgen weer bijna tien procent lager. ,,Het gaat op dit moment met alle kabelaars zo. Kijk naar Versatel en KPNQWest, die moeten eveneens voortdurend inleveren'', zegt een handelaar.

Voor handelaren op het Damrak blijft het gissen waarom UPC zo onder druk staat. Een verhaal een paar dagen terug in The Wall Street Journal over overcapaciteit van kabelbedrijven wordt als mogelijke oorzaak genoemd. UPC bevestigde verder vanochtend dat het zijn internetdochter Chello in onderpand heeft gegeven in ruil voor de recente lening van 1 miljard euro van het Amerikaanse Liberty Media. De transactie staat een eventuele beursgang van Chello niet in de weg. Een beursgang is evenwel momenteel niet aan de orde, aldus de woordvoerder.

Op de matte en vooral negatief gestemde effectenbeurs (min 1,37 procent rond middaguur) behoorde HBG tot de positieve uitzonderingen. In de baggeroorlog heeft zich sinds vandaag ook bouwer Heijmans gemengd. Een mogelijk bod op de gewone bouwactiviteiten van HBG bezorgde de laatste een koerssprong van 17 procent op 18,30 euro.

Heijmans kondigde haar belangstelling aan voor de bouwpoot van HBG, nadat dit concern de baggeractiviteiten zou hebben verkocht aan Boskalis. De koers van Ballast Nedam, die graag zijn baggerpoot wil fuseren met die van HBG, reageerde niet. Heijmans zelf zakte bijna een euro weg naar 22,80 euro. Boskalis mocht zich verheugen in een oprisping van 1,6 procent.

De doorgaande reeks van winstwaarschuwingen overal in de wereld bleef leiden tot negatief sentiment op het Damrak. Vanmorgen kwam Océ met de mededeling dat de winst dit jaar zal achterblijven. Het kostte het concern 1,55 euro van de koers op 12,70 euro. Ook andere technofondsen deden het weer slecht. ASM Litho zakte 8 procent weg naar 24,07 euro. Philips moest 3,5 procent prijsgeven op 27,94 euro. Slecht verging het ook Versatel met een neergang van bijna 11 procent op 3,30 euro. Ook ASM lag slecht in de markt.

Het waren echter niet alleen de technologiewaarden die weer somberheid uitstraalden. Ook fondsen als VNU, Gucci en Koninklijke Olie lagen er niet florissant bij. Slechts weinige fondsen was het gegeven in de plus te blijven. Van de AEX-waarden was Unilever koploper met een vooruitgang van 1,1 procent op 67,35 euro. Heineken mocht 40 eurocent vooruit naar 44,65 euro en Wolters Kluwer 28 eurocent naar 29,90 euro. Elders behoorden Corus, Dico en LCI nog enigszins overtuigend tot de winstmakers.

Buiten Nederland waren de andere Europese effectenbeurzen ook niet positief gestemd. Londen, Parijs en Frankfurt noteerden allen lager. Dat was vooral toe te schrijven aan koersdalingen in de ICT-sector onder invloed van slecht nieuws van de Duitse halfgeleiderproducent Infineon.

In Tokio is vandaag de effectenbeurs hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 100,38 punten (0,8 procent) tot 12.674,64. Het koersgemiddelde stond halverwege de dag nog licht in de min, maar daarna kwamen koopjesjagers in de markt. De andere beurzen in Azië lieten voornamelijk lagere koersen zien.