Giovanni van Bronckhorst naar Arsenal

Giovanni van Bronckhorst verruilt Glasgow Rangers voor Arsenal. De 26-jarige international tekent een vijfjarig contract bij de Engelse topclub. Met de transfer is een bedrag van circa 27 miljoen gulden gemoeid.

De middenvelder, die al weken in de belangstelling van de nummer twee van Engeland stond, onderging maandag een medische keuring op Highbury. Van Bronckhorst is na Everton-aanvaller Francis Jeffers de tweede aankoop van Arsenal-manager Arsène Wenger voor het nieuwe seizoen. De Londense club bereikte ook al een akkoord met de Feyenoord-doelman Jurek Dudek. De Rotterdamse club vraagt vooralsnog een hogere transfersom dan Arsenal bereid is te betalen.

Van Bronckhorst is ingenomen met zijn transfer. ,,Arsenal is een van de grootste clubs van Europa. Ik zie dit dan ook als een stap voorwaarts. De Premier League is voor mij een van de sterkste competities in de wereld. Het lijkt mij fantastisch daar te gaan voetballen.''

Het contract van Van Bronckhorst bij Glasgow Rangers liep nog een jaar door. Bij Arsenal wordt de middenvelder ploeggenoot van zijn jeugdidool Dennis Bergkamp. ,,Ik kan haast niet wachten totdat ik met Arsenal mag spelen. Dat geldt speciaal voor Bergkamp. Hij was mijn jeugdheld en ik vind het dan ook prachtig dat ik op clubniveau met hem ga voetballen'', zei de voetballer van Molukse komaf. In het verleden kwamen de Nederlanders Marc Overmars en Glenn Helder uit voor de Londense club.

Voor Glasgow Rangers komt het vertrek van Van Bronckhorst niet als een verrassing. ,,We kunnen nu nog veel geld voor hem vangen'', liet trainer Dick Advocaat vorige week al weten. Over een jaar is Giovanni transfervrij en levert hij dus niets meer op. Dat neemt niet weg dat het jammer is dat hij weggaat. Hij is een fantastische speler.''

Van Bronckhorst genoot zijn jeugdopleiding bij Feyenoord. In zijn beginjaren als prof kon hij in De Kuip zelden op een basisplaats rekenen. Hij werd uitgeleend aan het Waalwijkse RKC. Na zijn terugkeer in Rotterdam werd Van Bronckhorst international. In de zomer van 1998 haalde Advocaat hem naar de Rangers.