Gevangen in protocol

Die arme Willy Burgeon! Mag hij een Belgische parlementaire delegatie naar Noord-Korea leiden is hij zo dom om een cameraman van de RTBF mee te nemen. Die registreert genadeloos hoe de zeven volksvertegenwoordigers van de ene ceremoniële ontmoeting naar het andere protserige standbeeld van `onze grote leidsman' Kim Il-sung en zijn zoon Kim Jong-il worden geleid. Het echte Noord-Korea krijgen ze niet zien, met gewone Koreanen mogen ze niet spreken. Ondanks aandringen. De parlementariërs worden er moedeloos van. Maar niet Willy Burgeon. De doorgewinterde politicus, behorend tot het gestaalde kader van de Waalse Parti Socialiste, toont heel veel begrip voor zijn kameraden in de Koreaanse heilstaat. ,,Meneer, ik zeg u: de artikelen die zijn verschenen in de Europese pers over uw land zijn ware propaganda.''

Het stalinistische Noord-Korea is een afgrijselijk land. Nog niet zo lang geleden werden op de Nederlandse televisie in het geheim gemaakte beelden getoond over naar etensresten zoekende kinderen en wanhopige, naar China uitgeweken vluchtelingen. De film werd voor het Britse C4 door de journalist Joe Layburn en een Noord-Koreaanse cameraman, van wie sindsdien niets meer is vernomen.

Als het gaat om het onthullen van de rauwe werkelijkheid haalt de Belgische documentaire het niet bij de Britse. Maar de RTBF toont wel haarscherp waarom parlementariërs niet naar Noord-Korea behoren te gaan. Ze slagen er toch niet in het valse protocol te doorbreken. Daarom is de documentaire verplichte kost voor Den Haag, nu ook de Nederlandse regering voorzichtig diplomatieke toenadering heeft gezocht en onlangs een hoge delegatie van de Europese Unie meende naar Pyongyang te moeten gaan.

Met Willy Burgeon is het overigens slecht afgelopen. Na vertoning van het reisverslag op de Belgische televisie werd hij uit al zijn officiële politieke functies ontheven. Maar ook zijn reisgenoten komen er in de film niet goed af. Ze morren en mopperen maar blijven meelopen. Ze koketteren voortdurend met de camera. En ze laten weten dat ze echte Belgen zijn. Het Belgische volkslied willen ze niet aanheffen na een picknick. Maar zingen doen ze wel. De Internationale, en, de Vlaamse nationalisten van de Volksunie, `Wel Annemarieke, waar ga je naar toe'? Niet serieus bedoeld natuurlijk, een beetje melig, maar wel in Noord-Korea. Reden voor collectief ontslag.

Werelden: Hoog bezoek, IKON, Ned.1, 22.55-23.50u.

    • Wim Brummelman