Brute moord op hondje Leo schokt VS

Nu de jury gesproken heeft, hangt Andrew Burnett (27) uit California maximaal drie jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor het doden van Leo, een 10 jaar oude bichon frise. Gisteren oordeelde een jury in Santa Clara dat Burnett zich schuldig heeft gemaakt aan dierenmishandeling door tijdens een ruzie op straat het schoothondje uit een auto te grissen en voor het aanstormend verkeer te werpen. Op 13 juli zal de rechter een uitspraak doen over de strafmaat. Het incident heeft dierenliefhebbers in de VS in staat van grote beroering gebracht.

Woedende Amerikanen brachten een fonds van 120.000 dollar bijeen als beloning voor de vangst van de moordenaar van Leo, na het voorval in februari vorig jaar. De jury had na een proces van zeven dagen minder dan een uur nodig om Burnett te veroordelen voor de misdaad die gepleegd werd nadat Sara McBurnett, de eigenaar van Leo, met de bumper van haar auto tegen de Ford Explorer van Andrew Burnet was gebotst bij het vliegveld van San José.

Volgens McBurnett draaide zij haar raampje open om zich te verontschuldigen voor het ongelukje, waarop de razende Burnett haar hondje greep en wegsmeet. ,,Ik blijf zijn kleine lichaam zien terwijl het onder een auto verdwijnt. Hij maakte een geluid dat ik niet eerder heb gehoord. Mijn hart is gebroken'', verklaarde McBurnett. ,,Voor mij was Leo niet alleen maar een hond. Hij was mijn kind, en Burnett heeft voor mijn ogen mijn baby vermoord.''

De kwestie werd een nationale aangelegenheid, zeker nadat McBurnett haar verhaal had gedaan in de talkshow van Oprah Winfrey. ,,Het verhaal van Leo raakte een gevoelige snaar bij iedereen. Het was een weerloos diertje dat op een afschuwelijke manier aan zijn eind kwam'', zei Marcia Mayeda van de Humane Society in Santa Clara Valley. Waarnemers hebben verklaard dat de dood van het poedeltje meer verontwaardiging heeft losgemaakt dan veel moorden op mensen.

Volgens Burnett probeerde hij McBurnett naar de kant van de weg te gebaren toen het hondje hem beet. Hij zou vervolgens in een reflex het dier hebben gepakt en het op de grond hebben laten vallen.