Armstrong wint Zwitserse proloog

De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong was gisteren de snelste in de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland, een proloog over 7,9 kilometer. De tweevoudig winnaar van de Tour de France overbrugde de afstand in 9.44,22.

De Fransman Laurent Jalabert eindigde als tweede en de Amerikaan Tyler Hamilton, ploeggenoot van Armstrong, als derde. Beiden deden vijf seconden langer over het vlakke en bochtige parkoers in het Duitse recreatiepark Europa in Rust. De Nederlander Servais Knaven reed de zesde tijd, ruim zeven seconden minder snel dan Armstrong.

De tijd van de Belg Marc Wauters uit de Rabobankploeg (9.54) hield lang stand in het Duitse park. Twee ploeggenoten van Armstrong, Hamilton en Ekimov, braken als eerste renners de grens van 9.50. Daarna was Jalabert nog 0,13 seconde sneller dan Hamilton. Armstrong bleek daarna de beste benen te hebben.

,,Als je een tijdrit wint, kun je niet zwak zijn'', concludeerde de Texaan tevreden. ,,Mijn concentratie en mijn conditie zijn goed. Maar of ik tien dagen lang in de leiderstrui rijd, is een ander verhaal. Het is een zware ronde en ik wil goed presteren. We zien wel.'' Op 28 juni is de finish van de Ronde van Zwitserland in Lausanne.

Kristin Armstrong, de echtgenote van Lance, is in verwachting van een tweeling. De zwangerschap kwam tot stand via kunstmatige inseminatie. Armstrong overwon teelbalkanker waarna hij in 1999 en 2000 de Tour de France won. Het Amerikaanse echtpaar heeft al een zoon, Luke.