Aanslag op USS Cole op video Bin Laden

Een video-opname waarop volgelingen van de Arabische extremist Osama Bin Laden zich erop beroemen verantwoordelijk te zijn voor de zelfmoordaanslag op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole in Jemen circuleert onder militante moslims in Koeweit. Een kopie van de band, die kennelijk is bedoeld om nieuwe manschappen te recruteren, is in het bezit van de Koeweitse krant Al-Rai al-Amm, die gisteren met het nieuws naar buiten kwam. Bij de aanslag op de Cole in de haven van Aden werden vorig jaar oktober 17 Amerikanen gedood.

Jemenitische functionarissen die de aanslag op de Cole onderzoeken, zeggen tot dusverre geen bewijs te hebben dat Bin Laden, een uit Saoedi-Arabië afkomstige miljardair die in Afghanistan zijn toevlucht heeft gezocht, persoonlijk verbindt met de aanslag. De Amerikaanse regering, die in het onderzoek met de Jemenieten samenwerkt, beschouwt de uiterst anti-Amerikaanse Bin Laden echter als hoofdverdachte. Hij staat bovenaan de Amerikaanse lijst van meestgezochte personen.

Nergens wordt gezegd dat de video-opname is gemaakt in opdracht van Bin Laden of door hem is gefinancierd. Maar zij bevat beelden die niet hadden kunnen worden opgenomen zonder zijn medeweten.

Aan het begin van de band, die 100 minuten duurt, reciteert Bin Laden een gedicht met de volgende regels:

En in Aden attaqueerden en vernietigden zij een torpedojager

die bange mensen vrezen

een die afgrijzen oproept wanneer hij aankomt en weer wegvaart.

Het gedicht wordt gevolgd door beelden van een zware explosie. Met rode letters staat in het Arabisch over de beelden geschreven: ,,De vernietiging van de Amerikaanse torpedojager Cole''. ,,Wij danken God dat Hij ons naar de overwinning heeft geleid de dag waarop wij de Cole op zee hebben vernietigd'', scanderen strijders van Bin Laden.

Bin Laden, die prekend te zien is en in gesprek met zijn manschappen, zegt voorts dat dat moslims de landen moeten verlaten die worden geregeerd door ,,bondgenoten van joden en christenen'' en naar zijn kamp moeten komen om op heilige oorlog te worden voorbereid. In een toespraak tot Palestijnen roept hij op tot ,,bloed, bloed en vernietiging, vernietiging''.

De video toont verder Bin Ladens mannen als ze trekken door ruig gebied, gewapend met zwarte vlaggen en korans. Ook zijn ze te zien terwijl ze met explosieven bezig zijn en schieten op een groot scherm met portretten van de Amerikaanse ex-president Bill Clinton en wijlen koning Hussein van Jordanië.