Veto Turkse president tegen `ondemocratische' mediawet

De Turkse president, Ahmet Necdet Sezer, heeft gisteren zijn veto uitgesproken over de nieuwe mediawet. Volgens de president is de wet ondemocratisch en staat zij haaks op de belofte van Turkije, dat kandidaat-lid is van de Europese Unie, aan `Brussel' om een democratische rechtsstaat te verwezenlijken.

De president vindt de clausule waarin internetsites met zware boetes worden bedreigd als zij ,,onwaar nieuws, beledigingen en vergelijkbaar materiaal'' publiceren, onjuist en wil aparte wetgeving over internet. Daarnaast maakt hij bezwaar tegen het ,,principe'' van de wet dat ,,uitzendingen die angst teweegbrengen en pessimisme en wanhoop versterken'' niet gemaakt mogen worden. Volgens Sezer is deze clausule niet objectief genoeg omdat ,,het van persoon tot persoon verschilt hoe hij of zij op uitzendingen reageert''. Ten slotte kan de nieuwe mediawet zijns inziens leiden tot monopolievorming hetgeen de vrijheid van meningsuiting en informatievoorziening in gevaar zou kunnen brengen.

Het is niet de eerste keer dat Sezer, die in Turkije de reputatie heeft op de bres te staan voor democratie en de rechtsstaat, een wetsvoorstel verwerpt. De wet gaat nu automatisch terug naar het parlement. Als dit de wet ongewijzigd opnieuw aanneemt, moet de president er zijn handtekening onder zetten. Alleen zou hij nog een procedure tegen de wet kunnen beginnen bij het Constitutionele Hof.

In Turkije houdt de persvrijheid de gemoederen immer bezig. Elke week is er wel een televisiestation dat een dag dicht moet omdat het de mediawaakhonden tegen de haren streek. Zo haalde CNN Türk de woede van de toezichthouders op de hals door tijdens een discussieprogramma de vraag te stellen of de leider van de Koerdische Arbeiderspartij, Abdullah Öcalan, vergeleken kon worden met Nelson Mandela (het antwoord van alle aanwezigen was overigens `nee'). Ook kranten krijgen af en toe een fikse straf. Zo maakte Radikal gisteren bekend dat het vijf dagen lang geen advertenties mag publiceren wegens belediging van de minister van Justitie. De krant had geschreven dat de minister een ,,hart van steen'' heeft omdat hij niet wil praten met de hongerstakers in de gevangenissen.