Vage regeringsverklaring Berlusconi

In zijn regeringsverklaring beloofde de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gisteravond continuïteit van het buitenlands beleid en een ,,serene dialoog'' met de oppositie. Hij zal vóór het zomerreces een wetsvoorstel indienen om zijn belangenverstrengeling als mediamagnaat en ondernemer te regelen.

In zijn toespraak tot de Senaat beperkte Berlusconi zich tot de grote lijnen: belastingverlaging, minder bureaucratie en vereenvoudiging van de wetgeving, meer internet en betere infrastructuur, meer keuzevrijheid voor de burger op terreinen als onderwijs en gezondheidszorg. Bij de meeste plannen ontbrak de uitwerking ervan in gedetailleerde voornemens.

,,Wij willen Italië veranderen'', zei hij. De toon van zijn rede suggereert dat hij daarbij vooralsnog niet zal kiezen voor de harde lijn, voor een felle confrontatie met de vakbonden en met de centrum-linkse oppositie.

Met minister van Buitenlandse Renato Ruggiero aan zijn rechterzijde onderstreepte Berlusconi dat in de buitenlandse politiek geen verandering zal komen. Maar hij legde wel meer dan zijn voorgangers de nadruk op goede relaties met de Verenigde Staten. Met linkse leiders in Parijs, Berlijn en Londen zoekt Berlusconi steun bij de rechtse president Bush.

Meer federalisme is een prioriteit van het kabinet, zei Berlusconi. Maar over de precieze vorm daarvan hield hij zich op de vlakte. Hij vermeed ook iedere verwijzing naar zijn bondgenoot Umberto Bossi, leider van de protestpartij Lega Nord en minister van Hervormingen en Decentralisatie. Bossi zei zondag dat hij zijn eed van trouw aan de Italiaanse republiek had afgelegd als `Padaniër'. Het noorden van Italië is door de Lega omgedoopt in Padania.

Aan het eind van zijn toespraak stond Berlusconi nog even stil bij zijn belangenverstrengeling. ,,De situatie waarin ik me bevind was bekend bij de meer dan achttien miljoen Italianen die op mij hebben gestemd'', zei hij. ,,Toch wil ik daar iets aan doen. Ik zal dat doen met de hoogst mogelijke objectiviteit en doeltreffendheid. Maar ik wil onderstrepen dat mijn verleden als ondernemer in de media-sector en mijn persoonlijke geweten het niemand toestaan om me in mijn handelen als premier van andere doelen te verdenken dan dat van het algemeen belang.''

Oppositieleider Francesco Rutelli vond de regeringsverklaring vaag en ,,teleurstellend'' in de passage over het belangenconflict.