Toekomst Zuiderent ligt in Engeland

Het Nederlands cricket- elftal begint volgende week in Toronto zonder Bas Zuiderent (24) aan het WK voor B-landen. Nederlands beste cricketer kiest voor zijn Engelse werkgever County Cricket Club Sussex én zijn toekomst.

Cricketers dromen ervan: één keer in hun leven spelen op Lords, het cricketheiligdom in de statige Londense wijk St John's Wood. En als dat niet lukt, dan op het prachtige veld van Arundel Castle in het graafschap Sussex, aan de voet van de schitterend gerestaureerde middeleeuwse burcht, op een open plek in het eeuwenoude loofwoud, waar legenden als Ted Dexter, Tony Greig en Imran Khan triomfen vierden voor de oudste county cricketclub van Engeland, Sussex.

Voor de 24-jarige Bas Zuiderent is het geen droom meer, omdat hi op Arundel Castle en Lords zijn competitiewedstrijden speelt. Vanaf de woensdagen een vierdaagse wedstrijd, op zondag het ééndaagse kermisspektakel en dan, na een rustdag, dinsdag in de auto naar de volgende bestemming voor dezelfde routine. De enige Nederlander in het Engelse topcricket weet sinds dit seizoen niet beter. Twee jaar heeft hij als neoprof bij Sussex alles in het werk gesteld om dit te bereiken.

Zuiderent gaf zijn studie in Nederland eraan, liet zijn zekerheden – ,,Even thuis meeëten, de auto van mama lenen'' – achter, zei zijn club (VRA uit Amsterdam) vaarwel om te doen waar hij altijd van had gedroomd: profcricketer worden.

Samen met Peter Moores, zijn cricketmanager en coach van Sussex, werkte hij keihard om te slagen. ,,Je speelt in de Engelse competitie zes dagen topcricket. Fysiek en mentaal is dat slopend. Maar ik vind dat leven fantastisch. Ik hou van cricket, ik leef van cricket, ik ben cricket.''

In de adembenemende ambiance van Arundel Castle oogt Zuiderent tijdens de wedstrijd van afgelopen week tegen Derbyshire ontspannen. De grappen met zijn teamgenoten leren dat hij één van hen is. Woensdag scoort hij een geduldige 58 runs, zondag in de `eendaagse' is hij topscorer met 65. Het zijn prestaties waarvoor de Nederlander veel complimenten krijgt.

Moores, drie jaar geleden nog captain van Sussex, noemt Zuiderent een groot talent. ,,Maar dat alleen is niet genoeg. Het zit vooral in het hoofd. We constateerden dat hij met al dat talent in eerste klas cricket relatief weinig topscores had gemaakt. Dat moest beter worden. Hij moest meer de baas worden over de bal. Rustigers worden. Het was te veel alles of niks. Cricket moet je met gevoel spelen. Afzien en op je kansen wachten.''

En volgens Moores is Zuiderent daarin geslaagd. En wel zodanig dat zijn coach hem als een potentiele kandidaat ziet voor het nationale team van Engeland. Moores: ,,Hij leert nog steeds en ik geloof dat hij volgens de regels over twee jaar voor Engeland mag uitkomen.'' Maar dat is voor Zuiderent zelf nog helemaal niet aan de orde. Hij zou in dat geval de eerstkomende jaren niet meer voor Nederland mogen uitkomen.

De Koninklijke Nederlandse Cricket Bond heeft nimmer met Moores over zijn pupil gesproken. Wel is er één keer contact geweest met David Gilbord, de grote baas van Sussex. Sussex heeft Zuiderent niets in de weg gelegd om met Nederland naar het WK voor B-landen (ICC Trophy) in Canada te gaan. Maar cricket in Engeland is keihard. Morgen pakt een vervanger zijn kans en ben je gezien. Om die reden heeft Zuiderent bedankt voor de de nationale ploeg.

Voor die beslissing was in Nederland weinig begrip. Sterker, er is er een emmer vol drek over Zuiderent uitgestort. ,,Ik ben daar teleurgesteld, zelfs verdrietig over'', reageert de cricketspeler. ,,Gelukkig begrijpen de mensen die voor mij persoonlijk iets betekenen in Nederland het wel. Ze voelen best dat ik er goed over heb nagedacht. Ze weten wat het topcricket in Engeland inhoudt. Zakelijk was het voor mij niet eens een moeilijke beslissing.''

In emotioneel opzicht lag dat anders. ,,Omdat ik, misschien wat al te voorbarig, had toegezegd dat ik met Nederland zou meegaan naar Canada. Maar die belofte heb ik gedaan toen ik hoofdzakelijk in het tweede van Sussex speelde. Maar ik ben inmiddels een vaste kracht in het eerste. En dan ligt de situatie toch iets anders. Aan het eind van het seizoen loopt mijn contract af en dat was aanleiding om de alles eens goed op een rijtje te zetten.''

Voor Zuiderent staat zijn toekomst – minimaal de eerstkomende acht jaar – op het spel. Hij speelt op dit moment in één van de achttien topteams in de zwaarste en sterkste competitie van de wereld. Ploegen die één voor één het Nederlands elftal alle hoeken van het veld zouden laten zien. De keus was derhalve snel gemaakt.

De ongezouten kritiek van Roland Lefebvre, de aanvoerder van het Nederlands team, stak Zuider- ent nog het meest. Van Lefebvre, zelf lange tijd een prof in het Engelse countycricket, had hij meer begrip verwacht. Het doet Zuiderent eveneens pijn, dat hij vanuit zijn geboorteland voor een een egoïst wordt versleten. Basketballer Rik Smits was jarenlang een Nederlandse held toen hij in de Verenigde Staten in de beste competitie van de wereld speelde, maar niet voor het nationale team speelde. Zuiderent begrijpt dat verschil in benadering niet. ,,Kijk eens om je heen hier. Dit is mijn toekomst, mijn brood. Hier doe ik het allemaal voor.''

Hij kreeg overigens wel een bemoedigend telefoontje van bondscoach Emmerson Trotman. Zuiderent: ,,Hij vond het jammer dat ik niet mee ga, maar begreep het. Ik moest me van de kritiek maar niet te veel van aantrekken. Hij zei dat als Nederland zich plaatst voor het A-WK in Zuid-Afrika in 2003, ik erbij kan zijn.''

Het lijkt er overigens op dat Trotman dan nog een pittig gesprek zal moeten voeren met bondsvoorzitter René van Ierschot, die in de tirade over het afhaken van Zuiderent liet doorschemeren dat deze affaire mee zou kunnen spelen in zijn eventuele selectie voor Zuid Afrika.

Maar wellicht hoeft die discussie dan niet meer gevoerd te worden. Over een paar jaar is Zuider- ent immers speelgerechtigd voor het topcricketland waar hij nu furore maakt.

    • Geerhard de Grooth