Stop op sociale koopwoningen

De gemeente Haarlemmermeer wil geen koopwoningen in de sociale sector meer bouwen. Volgens wethouder C. Spijkers (PvdA) kost een aanvaardbare nieuwbouwwoning tegenwoordig zeker drie ton en is dat voor de lagere inkomens niet meer op te brengen.

In Haarlemmermeer worden tot 2005 zo'n 17.000 huizen gebouwd in de Vinex-nieuwbouwwijken Getsewoud in Nieuw-Vennep en Floriande in Hoofddorp, waaronder ook een aantal koopwoningen in de sociale sector.

Het rijk heeft voor deze woningen een koopgrens vastgesteld van 192.000 gulden. ,,Daar kun je tegenwoordig echt geen fatsoenlijk huis meer voor neerzetten'', vindt Spijkers. ,,We hebben dat al eens in Den Haag aangekaart, maar het rijk doet helemaal niets.''

Haarlemmermeer heeft nu besloten om in de sociale sector alleen nog maar huurwoningen te bouwen. Dat extra aanbod komt goed uit. In tegenstelling tot de voorspellingen is er nog steeds veel vraag naar goedkopere huurhuizen in de nieuwbouwwijken.