Stakingen bij Iberia in vakantieperiode

Piloten van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia hebben vandaag de eerste stakingsdag gehouden in een aangekondigde reeks werkonderbrekingen om hun salariseisen kracht bij te zetten. Voor deze zomer zijn tien stakingsdagen voorzien.

Vandaag moest Iberia bijna dertig procent van zijn nationale en internationale vluchten afgelasten, waaronder vijf van de zeven van en naar Schiphol. De koers van de luchtvaartmaatschappij, die begin april naar de beurs ging, duikelde gisteren en vandaag naar nieuwe dieptepunten in haar notering.

Iberia heeft het de afgelopen jaren bij herhaling aan de stok gehad met de machtige pilotenvakbond SEPLA, die zijn stakingen bij voorkeur organiseert in vakantieperiodes. Een laatste poging om de nieuwe acties te voorkomen mislukte gisteren. Bij wijze van tegenmaatregel diende Iberia een schadeclaim van 3 miljard peseta (18 miljoen euro) in bij de vakbond wegens hun staking van afgelopen maart. Gevreesd wordt dat de nieuwe stakingen minimaal een miljard peseta aan schade zullen opleveren. De stakingsdagen zijn gepland op iedere dinsdag in juli en alle maandagen van augustus, alsmede de laatste dag van deze maand.