Stadion wordt vesting

Trent Bridge, het cricketstadion van Nottingham, lijkt vandaag meer op een vesting dan op een cricketveld. Pakistan en Australië spelen daar vandaag een oefenduel, dat de gemoederen in Engeland bezighoudt. Bijna duizend extra stewards zijn opgeroepen, alle verloven bij de politie zijn ingetrokken en de organisatie is in de hoogste staat van paraatheid.

Aanleiding voor de zware veiligheidsmaatregelen is de invasie van het speelveld, afgelopen zondag tijdens het duel Engeland-Pakistan. Dat duel moest worden gestaakt toen vlak voor het einde, in het zicht van een overwinning voor Pakistan, duizenden dolenthousiaste Pakistaanse fans het terrein van Headingly in Leeds opstormden. In de chaos verdwenen beide wickets en vluchtten de spelers in paniek de kleedkamers in. Een steward, die vergeefs probeerde de doldrieste meute te stoppen, werd tegen de grond gemept en na spoedhulp per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Gebroken ribben en een beschadigde milt zijn zijn herinneringen aan wat een cricketfeest had moeten worden.

Om nieuwe onrust te voorkomen zijn speciale kunsstof hekken aangeschaft om het veld binnen een paar minuten hermetisch af te sluiten. Twee weken geleden namen Pakistaanse fans tijdens een wedstrijd tegen Engeland ook al bezit van Edgebaston, het stadion van Birmingham.

In Leeds moest de Engelse aanvoerder Alec Stewart de wedstrijd na de chaos gewonnen geven, toen zijn spelers het veld niet meer durfden te betreden. De Australische aanvoerder Steve Waugh, vandaag tegenstander van Pakistan, eiste onmiddellijk een veiligheidsgarantie.

Het Engelse cricket wordt toch al geplaagd nu interim-aanvoerder Stewart voor een onderzoekscommissie moet verschijnen naar aanleiding van verdachtmakingen dat hij tijdens de toer naar India (1992-'93) geld zou hebben ontvangen van een bookmaker. Daarbij zou interne teaminformatie zijn doorgegeven,