Spanje voelt gevolgen van pampacrisis

De Madrileense beurs heeft gisteren gevoelige verliezen geleden als gevolg van de aanhoudende economische en financiële crisis in Argentinië. De beursindex Ibex daalde 3,68 procent.

Het zwaarst getroffen werden het mediaconcern Telefónica, dat bijna 7 procent verloor, en de grootbanken BSCH en BBVA die respectievelijk 4 en 3 procent in waarde daalden.

Als gevolg van de omvangrijke investeringen die in de afgelopen jaren zijn gepleegd door Spanse bedrijven in het Latijns-Amerikaanse continent, heeft de Madrileense beurs zich ontwikkeld tot de meest gevoelige markt in Europa voor de economische ontwikkelingen op dit continent. Vooral de recente problemen in Argentinië spelen de koersontwikkeling daarbij parten.

Bedrijven als Telefónica, de banken en het nutsbedrijf Endesa hebben zich vooral geëxpandeerd in de consumentenmarkt, die nu als gevolg van de crisis zware klappen oploopt. Gevreesd wordt dat de Argentijnse crisis tevens zijn invloed zal hebben op de ontwikkelingen in Brazilië, een ander land waar de Spaanse bedrijven sterk in zijn geëxpandeerd.

Directe aanleiding voor de koersval zijn de plannen die de Argentijnse `super'-minister van Economische Zaken Domingo Cavallo dit weekeinde aankondigde voor een aanpassing van de wisselkoers van de Argentijnse peso. Daarbij zal de peso voor exporterende Argentijnse ondernemingen niet langer uitsluitend aan de dollar, maar ook aan de euro worden gekoppeld.

Als gevolg hiervan hoopt de regering de export naar Europese landen goedkoper te maken. De Argentijnse peso is nu rechtstreeks gekoppeld aan de dollar en blijft dit ook wat betreft de niet-exporterende sectoren. Niettemin wordt de maatregel door de financiële markten beschouwd als een verkapte devaluatie van de Argentijnse munt.

De grootste klap liep Telefónica op. De onderneming, die juist vorige week haar jaarcijfers presenteerde, werd in één dag bijna een biljoen peseta (13,2 miljard gulden) minder waard. Met de huidige koersval, die komt bovenop de waardeverminderingen in de afgelopen maanden, bevindt het aandeel zich op het koersniveau van 1999. Petroleummaatschappij Repsol (dat in het bezit is van de Argentijnse producent YPF) bleef het beste overeind met een waardedaling van slechts één procent in waarde. Dit als gevolg van het feit dat Repsol zijn producten reeds in dollarwaarde vanuit Argentinië exporteert.

    • Steven Adolf