Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de kinderopvang in Noorwegen waar plaatsing in een kinderdagverblijf gegarandeerd is en waar volledig betaald ouderschapsverlof een recht is. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Over de opvolger van het gevechtsvliegtuig F-16 waarover de Nederlandse overheid binnen een half jaar moet beslissen. Wordt het de Amerikaanse Joint Strike Fighter of de Eurofighter Typhoon? Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Gesprek over de bij het ontwikkelen verloren gegane fotorolletje met beelden van wantoestanden in Srebrenica in de zomer van 1995. Verder een reportage over de toegenomentoepassing van dialectvergelijkingen bij de behandeling van asielverzoeken door de Immigratie en Naturalisatiedienst. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Het andere gezicht. Een portret van een `kangoeroewoning' in Eindhoven die de mogelijkheid biedt om een bejaarde vader of moeder in huis te nemen zonder de privacy te verliezen. Afl.: Drie generaties in één huis. Ned.1, 21.58-22.22u.

37° Gesa en Sabrina vinden hun leven saai en zijn op zoek naar een nieuw bestaan. Ze gaan naar een seminar van Aisha Rokovsky, waar ze een nieuw uiterlijk krijgen en waar ook aan hun zelfvertrouwen wordt gewerkt. ZDF, 22.15-22.45u.

Oerend hard: Dorpsfeesten in Nederland. Eerste aflevering van een serie over plattelands- en dorpsfeesten. Zoals onder andere schuttersfeesten, motorfeesten, prutracen, klompenracen, vrouwensjouwen en `wc-pot zitten'. V8, 22.15-22.50u.

Het derde oog. John Cleese gaat in deze derde aflevering in het vierluik over The human face op zoek naar de diversiteit van het menselijk gelaat. Ons gezicht beïnvloedt ons gehele bestaan en het is dan ook geen wonder dat mensen zich met alle mogelijke middelen mooier willen maken. Afl.: Beauty. Canvas, 22.20-23.15u.

Die ZDF-dokumentation. Over de sigarettensmokkel die op grote schaal plaatsvindt en die de EU jaarlijks miljarden guldens kost. ZDF, 22.45-23.15u.

Arbeid en zorg van A tot Z. Combineren van arbeid en zorg gaat niet vanzelf. Het vraagt inspanning van zowel werknemer als werkgever. Maar het levert ook heel wat op. Ned.1, 0.10-0.37u.

PRAATPROGRAMMA

Noorderlicht. Gesprek met hoogleraar biologische psychiatrie Hans den Boer en hoogleraar sociale psychiatrie dr. Hans Ormel over de complexiteit van de ontwikkeling van ons brein, de invloed van de genen en de manier waarop de omgeving dat proces stuurt. Afl.: De menselijke genen; de psyche. Ned.3, 20.30-21.00u.

TV-show. Terugblik op de hoogtepunten van het afgelopen seizoen met Mohammed Al Fayad en zijn complottheorie over de dood van Lady Di, de verjongingskliniek van Vanessa, het leven van honderdjarigen en de medaille-winnaars van de Olympische Spelen. Ned.2, 21.23-22.55u.

Na de diagnose. Wanneer je partner nierpatiënt is kan hij/zij op een wachtlijst komen voor een nier-transplantatie. Maar dat kan jaren duren. Een oplossing kan dan zijn om als partner je nier te doneren. Afl.: De nieren van mijn man werken niet; geef ik hem mijn nier? Ned.1, 22.30-23.15u.

MUZIEK

De wereld van Boudewijn Büch. Zoektocht naar verhalen achter songteksten, geboorteplaatsen, plaatsnamen en historische plekken. Vanavond gaat het over Sylvia Plath, haar zelfmoord en de nummers Sylvia's Mother van Dr Hook en I'm A King Bee van The Rolling Stones. Ned.3, 21.00-21.30u.

KUNST

Koplopers. Portret van de Amerikaanse acteur Richard Gere die wereldberoemd werd met de film American Gigolo. Al snel liet hij merken nog veel meer in zijn mars te hebben. Zo toont hij zijn komisch talent, bespeelt de trompet in The Cotton Club en heeft een band met Tibet en de Dalai Lama. VRT, 21.40-22.30u.

Bonanza. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.10-23.45u.

Hoe nu verder? Revisited. Vijfde compilatie van de uitzending van 31 december 1999 op 1 januari 2000 waarin meer dan zeventig televisie- en filmmakers een bijdrage leverden over de invullnig van de toekomst. Ned.3, 23.45-0.05u.

FILM

Much Ado about Nothing (Kenneth Branagh, 1993, Engeland). Branagh reduceerde Shakespeare's bittere komedie over de zwakte, de leugenachtigheid en het opportunisme van verliefde mensen tot dartele uiterlijkheden en concentreerde zich op het plezier van zijn acteurs: Keanu Reeves, Denzel Washington, Emma Thompson, Michael Keaton. RTL5, 20.0-22.05u., met reclame.

Up the Creek (Robert Butler, 1984, VS). Infantiele jeugdseksklucht over een universitaire, weinig spectaculaire wildwaterrace. Moraal: `Girls wanna get laid'. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Star Trek III: The Search for Spock (Leonard Nimoy, 1984, VS). Door Mr. Spock zelf geregisseerd sciencefiction-avontuur waarin ruimteschip Enterprise, zonder toestemming, koers zet naar de planeet Genesis om er de doodgewaande Spock tot leven te wekken. Yorin, 21.05-23.05u., onderbroken door reclame.

Trafic d'influence (Dominique Farrugia, 1999, Frankrijk). Komische road movie. Twee witteboordencriminelen worden naar de gevangenis geëscorteerd in een door stakingen lamgelegd Frankrijk. ZDF, 0.30-2.00u., nagesynchr.

He Said, She Said (Ken Kwapis & Marisa Silver, 1991, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, SBS6, 13.05-15.00u., onderbroken door reclame.

Gaslight / Angel Street (Thorold Dickinson, 1939, Engeland). Niet met latere versie van George Cukor (met Ingrid Bergman) te verwarren verfilming van stuk van Patrick Hamilton over man die vrouw tot waanzin tracht te drijven. Morgen, BBC2, 14.20-15.40u., zw.