Rustige start bridgeploeg bij EK in Spanje

Bij de Europese kampioenschappen bridge in Tenerife kent het Nederlands open team een voorzichtige start. Na een bescheiden en dus teleurstellende overwinning op outsider Slovenië, volgde een onafgebroken reeks van kleine, maar nuttige overwinningen tegen Noorwegen, IJsland, Hongarije en Denemarken.

Nederland staat na vijf ronden op de elfde plaats. Het veld wordt aangevoerd door Polen, Rusland en, verrassend, België. Het twee weken durende toernooi is zondag begonnen. Aan de ongeslagen status van Nederland moet vooralsnog niet te veel waarde worden gehecht, met het oog op de favorieten tegen wie de ploeg nog moet spelen. De 16-14 tegen Noorwegen evenwel is niet zonder betekenis, omdat de Noren als een medaillekandidaat worden gezien.

Nederland is bij de EK vertegenwoordigd in alle categorieën, waarvan de open en de vrouwen de twee belangrijkste zijn. Het vrouwenteam begint morgen. Nederland is wereldkampioen bij de vrouwen en het moet vreemd lopen als de formatie zich niet kwalificeert voor de WK, die in oktober worden gehouden op Bali. Daarvoor is een plaats bij de eerste vijf in de eindrangschikking toereikend en het bereiken daarvan is gezien de eigen kracht en de betrekkelijk geringe concurrentie geen gewaagde veronderstelling.

Het open team van de mannen staat voor een lastiger taak. Ook hier is een plaats bij de eerste vijf heilig, maar van de 34 landen komen zeker zo'n acht andere landen in aanmerking voor kwalificatie. Nederland is niet kansloos. Het zal naar verwachting neerkomen op het in bedwang houden van de zenuwen.

In de openingswedstrijd tegen Slovenië bracht een frivoliteit van Jan Jansma zijn partner Louk Verhees in grote verlegenheid. Deze kwam er niet meer uit en Nederland noteerde een zwaar verlies op het spel. Jansma trok zich deze misser dermate aan dat hij even de score niet wilde doorgeven aan teamcaptain Berry Westra en dat is in de bridgesport een unicum. Het tekende de kracht van het partnership, dat het resultaat op het spel op geen enkele wijze de dadendrang beknotte. Dat kwam tot uiting in een regelmatige 17-13 overwinning op het sterk ingeschatte IJsland.

    • Jan van Cleeff