ROBOT WARS (2/4)

De meeste deelnemers aan de selectiedag van Robot Wars van BNN zijn al jaren bezig met robots. Kees Sinning, die met Alien Destructor mag meedoen aan de opnamen voor het televisieprogramma in Londen in augustus, bouwde twintig jaar geleden zijn eerste robot. Alien Destructor maakte de elektrotechnisch-ontwerper samen met zijn vriend Frank Laan. Sinning nam het technische gedeelte voor zijn rekening. Laan, tekenleraar van beroep, zal de robot de komende maanden voorzien van een een buitenaards ontwerp.

,,Inspiratiebron voor het kleimasker van Alien Destructor is de sciencefiction-film Species'', vertelt Laan. ,,De robot heeft twee wapens waarin achttien handzagen zijn verwerkt. De staart komt als een zweep uit de robot en kan, als alles volgens plan gaat, de wielen van de tegenstander eraf zagen.''

Roboteer Jeroen van der Loo begon drie jaar geleden al met het bouwen van een robot. De toen 15-jarige scholier vond het programma Robot Wars van de BBC zo geweldig dat hij ook mee wilde doen. Samen met zijn klasgenoot Jochem Morval gaat Jeroen naar Londen. Als hun robot in de arena zijn kunsten vertoont, wordt hij door robotdeskundige Django Mathijsen geprezen om zijn snelheid en wendbaarheid. Het geheime wapen van de robot van Jeroen en Jochem is de grote flipper die 100 kilo kan tillen. Omdat de deelnemende robots niet zwaarder mogen wegen dan 100 kilo kan de robot van de MTS-leerlingen alle tegenstanders omgooien.

    • Marie-José Klaver