Over mijn lijk

,,De Vara-gids? Die verkoop ik niet meer'', mompelt de sigarenboer. Zijn winkeltje is niet groter dan een flinke kledingkast. Kranten en tijdschriften liggen opgetast tot aan het plafond – een met krasloten en kauwgompakjes overwoekerde toonbank scheidt de bezoeker van de winkelier en zijn tabakswaar. ,,Weet je wat de pest is met die Vara-gids? Elke week staat er zo'n reclame in: word nu abonnee, dan hoef je niet meer naar de sigarenhandel. Nou, over mijn lijk!''

En met pretoogjes vervolgt hij: ,,Daar zijn wij als winkeliers nog eens een actie tegen begonnen. Hebben we al die bonnen uit de gidsen gescheurd en ingevuld. Ik deed achternamen met een A, de volgende nam de B, enzovoort. En dan ook wel eens op naam van Jan Lul uit de Klootzakstraat, hè. Daar hadden we ze mooi mee beet, moest de Vara al die porto betalen!''

    • Maartje Duin