Oracle ziet groei straks terugkeren

Oracle, na Microsoft de grootste softwareproducent ter wereld, heeft beleggers gisteren na het sluiten van de beurs verrast met een gunstig resultaat en een positieve verwachting. De nettowinst over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2000/2001 is uitgekomen op 855 miljoen dollar (2,2 miljard gulden), iets beter dan verwacht.

In de onofficiële handel na het sluiten van de beurs noteerde het Amerikaanse bedrijf gisteren een koersstijgig van ruim 8 procent op 16,10 dollar. De omzet van Oracle kwam in het op 31 mei afgesloten laatste kwartaal uit op 3,26 miljard dollar, minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar (3,37 miljard dollar) en minder dan analisten hadden verwacht (3,4 miljard dollar). Maar financieel bestuurslid J. Henley zei gisteren in een toelichting: ,,Wij denken dat het ergste voorbij is.'' Henley, sprak van een ,,een behoorlijk goed financieel resultaat in dit moeilijke economische klimaat''. Volgens bestuursvoorzitter Larry Ellison zal Oracle in staat zijn de snelle groei van de afgelopen jaren weer op te pakken als de economie herstelt.

De opbrengsten die Oracle haalt uit de verkoop van licenties voor het gebruik van zijn software staan nog steeds onder druk. De voor Oracle cruciale verkoop van programmatuur voor databases daalde in het jongste kwartaal met een procent. Behalve van de lagere economische groei ondervindt Oracle hinder van nieuwe concurrerende producten van IBM en Microsoft. De verkoop van sofwtaretoepassingen daalde zelfs met 9 procent. Het bedrijf verkoopt onder meer programmatuur voor het opzetten van elektronische handelsystemen en heeft van dit marktsegment grote verwachtingen. ,,Ik zie niet in waarom we niet kunnen terugkeren naar groeipercentages van 50 tot 100 procent voor deze software'', aldus Ellison. Hij merkt op dat grote bedrijven als Hewlett-Packard en General Electric softwarepakketten van Oracle hebben geïnstalleerd om klantcontacten en hun personeelsbeleid te automatiseren.