`Openheid cijfers HBG'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het ,,absoluut niet kunnen'' dat HBG koersgevoelige informatie verstrekt heeft aan een beperkt deel van de aandeelhouders. Vorige week poogde de HBG-top in ,,zes à acht'' gesprekken steun te verwerven voor de plannen om een baggerfusie aan te gaan met Ballast Nedam Dredging. De VEB eist dat beursbedrijf Euronext de informatie direct openbaar laat maken, zodat andere aandeelhouders ook op de hoogte worden gesteld.

Een woordvoerder van Euronext zegt er ,,vanuit te gaan'' dat HBG volgens de geldende fusiecodes handelt. De beurs onderneemt daarom geen actie.

HBG verstrekte vorige week cijfers over de fusie aan een selecte groep investeerders. Onder meer de vermogensbeheerders van ING, Fortis, Friesland Bank, Delta Lloyd, investeringsvehikel Wedge en Kempen Orange Fund kregen bezoek van de HBG-top.

De overige aandeelhouders krijgen de informatie pas volgende week dinsdag op een informatieve aandeelhoudersvergadering. HBG organiseert deze vergadering speciaal om een grote groep kritische aandeelhouders over de streep te trekken om steun aan de fusie te verlenen.

HBG vertelde de paar aandeelhouders onder meer dat de contant gemaakte opbrengst van de fusie 160 miljoen euro zou bedragen. Ook ging het bouw- en baggerconcern in op mogelijke besparingen. Analisten vonden de gepresenteerde cijfers onvolledig.

    • Freek Staps