Opbrengst van boetes in euro's 30 miljoen lager

Justitie loopt door de invoering van de euro structureel 30 miljoen gulden mis, omdat alle boetes na 1 januari naar beneden worden afgerond. Minister Korthals (Justitie) zal dit najaar aangeven hoe hij dit ongeplande gat zal dichten, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Het kabinet besloot dit voorjaar af te zien van afronding naar boven, nadat er een storm van kritiek was opgestoken. Justitie wilde de maximumboetes in het Wetboek van Strafrecht vermelden in mooi afgeronde bedragen, maar dit kon de overtreder op 10 procent extra kosten komen te staan. De Tweede Kamer was ontstemd dat juist de overheid de invoering van de euro aangreep om prijzen te verhogen, terwijl het kabinet er bij ondernemers steeds op aandringt dit vooral niet te doen.

Korthals heeft nu de nieuwe tarieven bepaald. Een boete van 500 gulden kost omgerekend 226,90 euro. Het openbaar ministerie zal daar straks 225 euro voor vragen, terwijl eerst een bedrag van 250 euro de bedoeling was. Overtreders die nu een boete van maximaal 1miljoen gulden krijgen opgelegd, betalen na 1 januari 450.000 euro in plaats van de voorgestelde half miljoen euro.

Om het verlies niet al te groot te maken, ziet Korthals ervan af om de bedragen niet af te ronden op een veelvoud van 5 euro, zoals hij eerst van plan was, maar op een (hele) euro. Anders had Justitie een strop van 80 miljoen gulden gehad. Rijden door rood licht (nu 40 gulden) gaat 17 euro kosten in plaats van 15.