Magie Davis Cup ver te zoeken in Rosmalen

Ook tijdens de ouverture van het grastoernooi in Rosmalen illustreerden de Nederlandse tennissers dat ze op eigen kracht niet de magie weten te creëren, waarmee ze het Davis-Cupteam dit voorjaar naar de halve finales van de wereldgroep loodsten. Met dank aan de zwak serverende Fransman Jerome Golmard overleefde Raemon Sluiter gisteren voor het eerst de eerste ronde van de traditionele warming-up voor Wimbledon (6-0 en 6-4), waarna Jan Siemerink nota bene op zijn geliefde baansoort voor het eerst in zijn carrière van teamgenoot Sjeng Schalken (6-3 en 6-4) verloor.

De miezerige ambiance in Rosmalen stond in schril contrast met de volksfeesten eerder dit jaar rond het nationale team. De niet meer weg te denken skyboxen rond het centre court op het Autotron waren gisteren beter bezet dan de tribunes. Het rumoer van converserende zakenlieden en klinkende wijnglazen overstemden het serene geluid van tennisballen op een grastapijt, want het spel van de Nederlandse deelnemers leidde niet tot grote opwinding. Zoveel mogelijk wedstrijdritme opdoen voor Wimbledon luidt het devies in Rosmalen, waar de Australische topspelers Rafter en Hewitt het gemis van de revaliderende publiekstrekker Krajicek moeten compenseren.

In het slechts vier wekende durende grasseizoen kan Siemerink zich nu al richten op het grandslamtoernooi in Londen. Want hij bleek de overgang van het snelle en harde Engelse gras in Queen's naar de zompige ondergrond in Rosmalen slecht te hebben verwerkt. In de eerste ronde van de Australian Open versloeg de 31-jarige Siemerink de zeven jaar jongere Schalken in januari voor de vijfde keer op rij. Maar de met een chronische voetblessure tobbende Limburger wierp die mentale ballast gisteren eindelijk van zich af. Nadat hij vorige week in Halle nog hardhandig over de knie was gelegd door de Zweedse dubbelspecialist Björkman trainde Schalken louter op zijn service in de wetenschap dat de opslag op gras een cruciaal wapen is.

Siemerink had in de naargeestige partij inderdaad geen vat op de geplaatste opslagen van Schalken, die met succes de zwakke backhand van zijn landgenoot bestookte. Een servicebreak op 2-1 in de eerste set en in de eerste game van de tweede reeks werden Siemerink fataal. Maar de klassieke service- en volleyspecialist waande zich dan ook een stuntelende stand-up comedian voor een verveeld publiek. Nadat hij een simpele volley nonchalant verprutste, vroeg een balorige toeschouwer hardop: `Zal ik het voor je doen Jan?', waarna Siemerink hem onmiddellijk zijn racket aanbood. ,,Het was dan ook een trieste bal'', mopperde Siemerink, die snel berustte in de nederlaag. ,,Ik heb vanwege het slechte weer te weinig kunnen trainen op de banen in Rosmalen.''

Schalken hoopt op Wimbledon eindelijk eens de vierde ronde van een grandslamtoernooi te bereiken. Hij profiteert in elk geval van een compromis tussen de eigenzinnige directie van de All England Club en de – door de ATP vertegenwoordigde – topspelers, die zich al jaren beklagen over het plaatsingssysteem op Wimbledon. In tegenstelling tot wat op de andere grandslams gebruikelijk is, volgt de All England Club niet blindelings de wereldranglijst. De eerdere prestaties op gras worden meegewogen in het plaatsen van de tennissers en daar valt iets voor te zeggen. Zo is titelverdediger Pete Sampras op Wimbledon wederom als eerste geplaatst, hoewel hij op de officiële ranking slechts de vijfde plaats bezet.

Om vooral de Spaanse- en de Zuid-Amerikaanse gravelspecialisten niet tegen de haren in te strijken, besloot de directie op Wimbledon dit jaar niet 16, maar 32 spelers een beschermde positie te geven. Schalken werd zodoende als 26ste geplaatst, zodat hij erkende toppers op gras als Sampras, Agassi, Rafter en de Britten Henman en Rusedski pas in een later stadium kan ontmoeten.

Voor de huidige nummer één van de wereld kwam die concessie te laat. Drievoudig Roland Garros-kampioen Gustavo Kuerten meldde zich af met een vage liesblessure. Gisteren besloot ook de Spaanse finalist in Parijs, Alex Corretja, het door hem gehate gras te mijden. De met een vormcrisis worstelende baseliner Marcelo Rios, getroffen door een zware enkelblessure, had de organisatie in Londen al eerder de rug toegekeerd.

Siemerink toonde gisteren geen begrip voor hun argumenten om Wimbledon te boycotten. ,,Ik vind dat Kuerten als nummer één van de wereld alle grandslams moet spelen'', zei Siemerink. ,,Het gaat niet om het nieuwe plaatsingssysteem op Wimbledon, die nieuwe opzet is volgens mij overbodig. Ik heb topspelers als Lendl en Wilander vroeger nooit horen klagen, wanneer ze op Wimbledon lager werden ingeschaald dan hun positie op de wereldranglijst.''

Het probleem is dat het seizoen op gras veel te kort is, meent Siemerink. ,,Daardoor hebben gravelspecialisten als Kuerten en Corretja simpelweg te weinig tijd om zich fatsoenlijk voor te bereiden. Maar ze moeten zich niet verschuilen achter het plaatsingssysteem. Je speelt graag op Wimbledon of je komt niet. Nu hanteren Kuerten en Corretja flauwe excuses, want ze hebben in het verleden niets gedaan om een hogere plaatsing op Wimbledon te rechtvaardigen.''

    • Robèrt Misset