Macedonische Albanezen eisen recht van veto

De vredesbesprekingen tussen de leiders van de Slavisch-Macedonische en Albanees-Macedonische partijen dreigen te stokken op eisen van de Albanezen. Zij willen onder andere een vetorecht in het parlement.

De besprekingen gingen vandaag hun vijfde dag in. De leiders van de diverse partijen staan onder grote druk van het Westen om tot een oplossing te komen. Anonieme bronnen binnen de Macedonische regering verklaarden echter dat de Albanese partijen de besprekingen vertragen. De leiders, Arben Xhaferi van de Democratische Partij van Albanezen (PDSh) en Imer Imeri van de Partij voor Democratische Welvaart (PDP), zouden een vetorecht in het parlement eisen en de instelling van een vice-president. Deze moet van Albanese afkomst zijn. De president van Macedonië, Boris Trajkovski, zou de eisen als `onacceptabel' van de hand hebben gewezen.

Er bestaan ook wrijvingen over de wijziging van de constitie, een andere eis van de Albanezen. In de grondwet staan de Albanezen omschreven als een `minderheid'. In de gewijzigde grondwet willen de Albanezen af van die omschrijving minderheid. Maar de Slavische Macedoniërs voelen er meer voor om alle verwijzingen naar etniciteit of religie (de Slavische Macedoniërs zijn orthodox, de Albanezen zijn moslim) uit de constitutie te schrappen. De Albanezen maken volgens eigen zeggen 33 procent uit van de twee miljoen zielen tellende bevolking. De Macedoniërs houden het op 25 procent. Bij twee volkstellingen in het verleden schommelde het aantal Albanezen rond 22 procent, maar in beide gevallen hadden de partijen van de minderheid opgeroepen tot een boycot.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft laten weten samen met Rusland uit de `kwestie-Macedonië te komen. ,,We delen dezelfde interesse: een stabiel Macedonië'', aldus Bush. President Bush ontmoette afgelopen weekeinde zijn Russische collega Vladimir Poetin in Slovenië. Daar spraken ze onder meer over Macedonie. Poetin riep het Westen op krachtig op te treden in Macedonië. Bush wees er op dat Amerikaanse troepen ,,alles doen'' om de grens tussen Kosovo en Macedonië af te grendelen voor de toevoer van wapens en soldaten naar de rebellen in Macedonië.