Liefdadigheidsindustrie

Onder de kop `Halve leugens' behandelt Maarten Huygen, naar aanleiding van het nieuws over de abortusboot voor Ierland, de `liefdadigheidsindustrie' (NRC Handelsblad, 13 juni). Hij refereert aan kritiek op Foster Parents: ,,Dankzij brieven van zogenoemde pleegkinderen zijn gevers erachter gekomen dat sommige projecten niet deugen.'' En hij vervolgt: ,,Aangezien Novib een dergelijk toetsingssysteem mist, is het nog steeds boven alle kritiek verheven. Toch kan ik me niet voorstellen dat het daar beter gaat dan bij Foster Parents.''

Wat is dit? Mag ik een vergelijking maken? Bijvoorbeeld: de tv-medewerker van de Volkskrant liep laatst tegen de lamp. Recenseerde een programma dat op het laatste moment helemaal niet was uitgezonden. Pijnlijk, want een beetje bedrog. Ik kan me niet voorstellen dat het bij NRC Handelsblad beter gaat dan ... etc. Sinds wanneer is een tekort aan voorstellingsvermogen voldoende grond voor verdachtmakingen?

    • Paul van Tongeren
    • Persvoorlichting Novib