KPN-Eredivisie: 13-10

De Britten zijn binnen. British Telecom slaagde gisteren waar KPN nog moet beginnen: het slijten van een claimemissie aan de aandeelhouders om met het binnenkomende geld de schulden te verminderen. Tegen een korting van 47 procent op de beurskoers van mei, deed 90 procent van de aandeelhouders mee. Een kleine 10 miljard euro rijker kan BT nu verder.

Dat lijkt goed nieuws voor KPN, dat zeer binnenkort bericht zal geven over de manier waarop het zichzelf financieel uit de nesten werkt. Op een claim-emissie wordt door de markt gerekend. Al zal die wateriger zijn dan die van BT.

Het Britse bedrijf gaf drie nieuwe aandelen uit voor elke tien bestaande aandelen. Als KPN zijn voorgenomen vijf miljard euro wil binnenhalen bij een korting van 47 procent op de beurskoers van vandaag, dan zal het bedrijf ruim 13 aandelen moeten uitgeven op elke bestaande 10. En daarvoor moeten dan ook nog de statutaire hindernissen rond het maximaal aantal uitstaande aandelen worden genomen. Tenzij het bedrijf minder korting geeft, genoegen neemt met een lager bedrag of een alternatief bedenkt.

BT's succes is te danken aan doortastender optreden. Ook in het Britse geval gonsde de markt al van de geruchten over een emissie, en werd de aandelenkoers daardoor gedrukt. Maar na 10 mei waren de voorwaarden voor de emissie bekend, omlijst met strategische voornemens voor onder meer de afsplitsing van de mobiele tak. Arbitrage op de markten zorgde er voor dat het aandeel niet significant veel terrein meer verloor.

KPN heeft er veel langer over gedaan. Het `nieuws' dat een claimemissie wordt overwogen brak op 1 juni, maar de aanname dat KPN BT's voorbeeld zou volgen klonk al direct na 10 mei in de markt. Het is nu zes weken later en KPN's koers is anticiperend op de emissie meer dan gehalveerd.

Had het bedrijf op 10 mei, de dag dat BT met zijn plan kwam, hetzelfde gedaan, dan was een emissie van nog geen 6 aandelen op elke 10 bestaande mogelijk geweest.

De reden voor de traagheid ligt vooral in de manier waarop KPN zich de afgelopen anderhalf jaar al heeft moeten financieren om mee te kunnen blijven doen in de eredivisie. Naast het peilen van de doorsnee aandeelhouders, moest KPN overleggen met de Amerikaanse pseudo-aandeelhouder BellSouth, met de Japanse strategische aandeelhouder Docomo, met de Nederlandse staat die zijn belang niet mocht verminderen. Dat kost tijd. En tijd is geld.

    • Maarten Schinkel