Koersval Gucci na winstwaarschuwing

Modehuis Gucci zal dit jaar minder winst maken dan eerder was aangekondigd. Op de Amsterdamse beurs, waar het Italiaanse Gucci onderdeel is van de AEX-index met de 25 grootste bedrijven, verloor het aandeel vanochtend 10 procent van zijn waarde.

De winst per aandeel komt naar verwachting uit op 3 dollar in plaats van 3,40 dollar, zo meldde het Italiaanse Gucci vanochtend bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Belangrijkste oorzaak is dat de verliezen bij het merk Yves Saint Laurent, dat twee jaar geleden door Gucci werd overgenomen, hoger uitvallen dan was verwacht.

,,Om een groot merk op te bouwen, moet er flink worden geïnvesteerd'', zei topman D. de Sole.

De fabrikant van dames- en herenmode, tassen, brillen, horloges, koffers en andere luxe-accessoires verwacht dat dit jaar de omzet waarschijnlijk uitkomt op 6,3 miljard gulden tegen een aanvankelijke prognose van 6,6 miljard gulden.

De lagere inkomsten hebben volgens Gucci ook te maken met de daling van de rente in de VS, waardoor de rente-inkomsten van Gucci, dat veel geld in kas heeft, tegenvallen. De winst voor afschrijvingen komt dit jaar niet uit op 1,1 miljard gulden, maar op 1 miljard gulden, verwacht Gucci. In het afgelopen kwartaal, dat eindigde op 30 april, steeg de omzet 5,5 procent naar 1,4 miljard gulden. De nettowinst kwam uit op 140 miljoen gulden.