Kamerlid Pitstra (GroenLinks) moet voorkomen

Het Tweede-Kamerlid T. Pitstra (GroenLinks) moet morgen verschijnen voor de rechtbank in Den Bosch. Hem is betreden van een verboden terrein ten laste gelegd.

Dat terrein is de vliegbasis Volkel waar Pitstra met anderen in oktober 1999 deelnam aan een internationaal protest tegen de opslag van kernwapens. Het GroenLinks-Kamerlid wil de discussie hierover ook weer op de agenda van de Tweede Kamer zetten. ,,De voorraad is nog altijd groot genoeg om de aarde twintig maal te vernietigen, dat vind ik wat veel'', aldus Pitstra.

Vorige week werd hij geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer, als opvolger van Singh Varma, die wegens ziekte afscheid heeft genomen. De Groninger heeft veel vaker gedemonstreerd, ,,maar ik blijf zo geweldloos als een konijn''.

In Volkel heeft hij ,,het meest lullige en meest gehate bordje van Nederland'' genegeerd: het blauwe bord met Verboden Toegang erop. ,,Overtreding van artikel 461 dus. De boete van zestig gulden heb ik bewust niet betaald omdat we met een kleine overtreding een veel grotere aan de kaak wilden stellen. Van die gelegenheid zal ik nu gebruik maken.''

In de afgelopen 25 jaar zijn meer Kamerleden voor de rechter verschenen en ook veroordeeld. Het betrof dan politici van PvdA, VVD en CDA wegens dronken rijden, een PPR-Kamerlid kreeg een boete voor het bekrassen van auto's. Meer recent verscheen het Kamerlid Koffeman (CDA) voor de rechter voor valsheid in geschrifte en stond Van Dijke (RPF) terecht wegens discriminatie van homoseksuelen. Maar het bekendste voorbeeld is Janmaat van de Centrum Democraten die enkele keren is veroordeeld wegens het aanzetten tot haat jegens buitenlanders.