He said, she said

Doet u mij maar een portie monogamie, daarna graag de binding en tot slot een huwelijk. En u meneer? Doet u mij maar de seks.

Als we het trio dat He said, she said maakte moeten geloven, speelt dát door de hoofden van de meeste mannen en vrouwen als ze voor een vriendschappelijk etentje bij de Italiaan hebben afgesproken. De strijd tussen de seksen. In 1991 al net zo'n onuitputtelijk onderwerp voor een screwball comedy als in 1951 of in 2001 (Bridget Jones's Diary). Regisseursechtpaar Ken Kwapis en Marisa Silver en hun vriend, scenarioschrijver Brian Horfield, ontwikkelden het idee voor hun He said, she said toen ze er achterkwamen dat Kwapis en Silver heel verschillende, zo niet tegengestelde herinneringen aan hun eerste ontmoetingen hadden.

Een sitcom-Rashomon noemde het Amerikaanse blad Rolling Stone He said, she said, naar de Japanse film van Akira Kurosawa die vanuit verschillende gezichtspunten een moordgeschiedenis vertelt. Kwapis' film doet hetzelfde, maar dan over de onvermijdelijke liefde.

Kevin Bacon en Elizabeth Perkins spelen het journalistenduo dat eerst in de krant en later op televisie hun pro's en contra's van dringende zaken als vuilnisophaal en de aanleg van snelwegen debiteert en in hun vrije tijd de voor- en nadelen van de liefde ontdekt. De gimmick van de film is dat het verhaal eerst vanuit het gezichtspunt van de man en vervolgens nog eens vanuit dat van de vrouw wordt verteld.

Dus krijgen we eerst het clichébeeld van de man als onweerstaanbare jager. ,,Bied je me nog iets te drinken aan, of blijf je de hele avond naar me staren?'' stelt hij du moment dat hij een bar binnenkomt en superblondine Sharon Stone gewaar wordt. En dan krijgt de vrouw het laatste woord.

In de optiek van Kwapis, Silver en Horfeld (die verder aan diverse Amerikaanse televisieseries als ER en LA Law meewerkten) zijn mannen uiteindelijk de romantici en vrouwen de realisten. Wat we vooral uit hun vermakelijke, maar ook wat voorspelbare film leren, is dat je juist deze twee hoofdpersonen maar beter niet als getuige in de rechtszaal kunt zetten. Maar ach, echtparen mogen toch niet tegen elkaar getuigen.

He said, she said (Ken Kwapis, VS, 1991), woensdag, SBS6,13.05-15.00u.

    • Dana Linssen