Goosen beste in play-off van US Open

Na zijn dramatische misser op de 72ste en laatste hole van het US Open was Retief Goosen voor even de schlemiel van de golfwereld. Een etmaal later werd hij alsnog gekroond tot kampioen van de US Open.

In de play-off op de baan van Southern Hills in Tulsa liet Goosen gisteren zien dat hij de mentale dreun snel had verwerkt. De 32-jarige Zuid-Afrikaan speelde soeverein en ging rond in 70 slagen, twee slagen beter dan zijn tegenstander Mark Brooks.

De tweestrijd werd halverwege de ronde beslist. Goosen maakte birdies op hole 9 en 10, Brooks daarentegen bleef op beide holes één slag boven de standaardscore (bogey). Daarmee liep het verschil op tot vijf slagen.

Op de slothole was de marge geslonken tot drie, maar Goosen hield dit keer het hoofd koel. Hij miste de green met zijn tweede slag, maar drie putts later kon Goosen opgelucht ademhalen. ,,Na wat er gisteren gebeurde, voelde ik dat ik vandaag hoe dan ook moest winnen'', zei Goosen. Verliezer Brooks had uiteindelijk vrede met zijn nederlaag. ,,Retief verdiende het, hij had eigenlijk een dag eerder al moeten winnen.''

Bij verlies in de play-off zou Goosen zijn leven lang worden achtervolgd door het puttje van nog geen zestig centimeter dat hij zo klunzig miste. Nu zal hij voor altijd herinnerd worden als de winnaar van de 101ste editie van het US Open.

Voor Goosen, eerder al winnaar van vier toernooien op de Europese Tour, is het de eerste grote titel. Hij treedt met zijn zege uit de schaduw van zijn succesvolle landgenoot en vriend Ernie Els, die het prestigieuze US Open won in 1994 en 1997.

Met zijn zege volgt Goosen het Amerikaanse fenomeen Tiger Woods op. Bovendien maakte de Zuid-Afrikaan een einde aan diens zegereeks van vier majors op rij. De nummer één van de wereld eindigde als twaalfde.

Goosen heeft net als Els een prachtige, lui ogende swing, maar de vriendelijke man uit Johannesburg leek tot voor kort te bescheiden voor de echte top. Als amateur gold hij als een van de talentvolste spelers sinds Gary Player. Goosen zag de dood in ogen toen hij door de bliksem werd getroffen, maar herstelde.

Ook op Southern Hills liet hij de afgelopen dagen op imponerende wijze zien dat hij tegenslagen kan overwinnen. De kans is groot dat Goosen in de nabije toekomst de Europese Tour verruilt voor Amerika. Naast de hoofdprijs van ruim twee miljoen gulden, ontvangt hij allerlei bonussen, waaronder vijf jaar speelrecht op de lucratieve Amerikaanse Tour.

    • Gerard Louter