Gilde neemt fietsfabriek Gazelle over

Fietsenfabriek Gazelle komt na dertig jaar weer in Nederlandse handen. Investeringsmaatschappij Gilde Investment koopt het bedrijf van het Amerikaanse Derby Cycle, dat financiële problemen heeft.

Gilde Investment, een investeringsmaatschappij van Rabobank, neemt samen met het huidige management Gazelle over. Hiervoor ontvangt Derby Cycle 314 miljoen gulden. De Amerikanen bezitten fietsproducenten zoals het Britse Raleigh en het bedrijf draait moeizaam.

,,We wilden deze verliezen niet langer meer financieren,'' zegt Klaas Dantuma, algemeen directeur van Gazelle. ,,Het grootste voordeel van de transactie is dat we niet meer de nadelen van Derby Cycle ondervinden. Met deze transactie hebben we voorkomen dat Gazelle in de gevarenzone terecht zou komen. Want met Derby Cycle gaat het bergafwaarts.''

De Gazellefabriek in het Gelderse Dieren bestaat sinds 1892. Vorig produceerde het 380.000 fietsen met een omzet van 310 miljoen gulden. Over de hoogte van de winst doet het concern geen mededelingen, maar ligt naar schatting tussen 20 en 30 miljoen gulden. In het midden- en luxe segment is Gazelle marktleider in Nederland, met een aandeel van 30 procent. De fietsen worden voornamelijk verkocht in Nederland, België en Duitsland.

Gilde Investment laat weten dat het een meerderheidsaandeel in Gazelle heeft, maar investeringsdirecteur Robert Thole van Gilde wil niet zeggen hoe groot dat deel dat is. Hij zegt dat het Gazelle-management wel ,,een grote minderheid van de aandelen'' in bezit heeft. Thole meent dat Gazelle de komende jaren veel groeipotentie heeft, die waarschijnlijk geheel door autonome groei tot stand moet komen.

Gazelle verkocht vorig jaar ongeveer 325.000 fietsen. Het preciese aantal wil de Dantuma uit concurrentieoverwegingen niet prijsgeven. Gazelle heeft op de gehele fietsenmarkt in Nederland een aandeel van ruim 25 procent. In Nederland werden in 2000 1,3 miljoen nieuwe fietsen verkocht.

Gilde Investment is eerder betrokken geweest bij buy-outs van bedrijven, onder meer van Norit en Gelderse Papiergroep. De venture capitalists hebben belangen in meer dan 150 ondernemingen, vooral in Europa, met een totale waarde van 3,7 miljard gulden.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) moet volgende maand toestemming geven voor de overname van Gazelle, maar verwacht wordt dat dit op weinig problemen zal stuiten.