BT slaagt in emissie met korting

British Telecommunications (BT) heeft een claimemissie ter waarde van 5,9 miljard pond (21,3 miljard gulden) succesvol afgerond. Ongeveer 90 procent van de aandeelhouders is ingegaan op het aanbod om nieuwe aandelen te kopen.

Zittende aandeelhouders van BT mogen voor elke tien aandelen die ze al bezitten drie nieuwe aandelen kopen tegen de sterk verlaagde prijs van 3 pond. Zij die niet aan de claimemissie willen deelnemen, kunnen hun recht op korting verhandelen, Aandeelhouders die geen gebruik willen maken van hun rechten en deze laten vervallen, krijgen een vergoeding van 1,3 pond per `recht op een aandeel', zo heeft het bankensyndicaat dat de uitgifte begeleidt gisteren bepaald.

De emissie is een opsteker voor British Telecom dat sinds vorig jaar gebukt gaat onder een schuldenlast. Het telecombedrijf liep die schulden op door forse investeringen in de `derde generatie' mobiele telefonie (UMTS), die in principe video en internet op de mobiele telefoon mogelijk maakt. Ook KPN overweegt een claimemissie om een deel van zijn schuldenlast te verlichten.

Het Britse concern maakte gisteren bekend dat het vooruitgang boekt bij het afstoten van niet-essentiële activiteiten, een weg die ook door KPN wordt gevolgd. British Telecom heeft onder meer zijn belang van 44 procent in Bharti Cellular uit India verkocht voor 120 miljoen pond.