België wil harde aanpak politieke relschoppers

Europese toppen zullen in de toekomst steeds vaker in België worden belegd, zo is in de Europese Unie afgesproken. Maar na de rellen in Gotenburg vraagt de burgemeester van Brussel zich af of men daar wel zo blij mee moet zijn.

Moeten toekomstige toppen van de Europese Unie nog wel in het centrum van Brussel plaatsvinden? Na het geweld afgelopen weekeinde tijdens de top in Gotenburg vindt de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans dat de Europese regeringsleiders beter naar het Heizelcomplex aan de rand van de stad kunnen gaan. Daar zou de ordehandhaving gemakkelijker zijn. Vanaf 1 juli is België een half jaar EU-voorzitter. Europese toppen zijn gepland in Gent (half oktober) en in Laken (half december) op enkele kilometers afstand van het Brusselse centrum.

Brussel krijgt in de toekomst meer Eurotoppen. Eind vorig jaar is afgesproken dat vanaf 2002 één top per jaar in Brussel plaatsvindt. Alle toppen zouden naar de Belgische hoofdstad gaan zodra de EU achttien lidstaten telt. In Gotenburg waren Belgische politiemensen om de gebeurtenissen gade te slaan en er lessen uit te trekken.

Het door burgemeester Thielemans aangezwengelde debat over Brussel als Europese vergaderplaats is door de Belgische regering meteen de kop ingedrukt. Vice-premier Johan Vande Lanotte en minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne reageerden afwijzend op de suggestie van de Brusselse burgemeester om met de toppen uit te wijken naar de rand van de stad. Vande Lanotte zei dat een locatie moet worden gekozen op grond van de kwaliteit als vergaderplaats en niet omdat er gemakkelijk tegen ,,politiek hooliganisme'' kan worden opgetreden.

Premier Guy Verhofstadt verklaarde juist vorige week dat er in de Europese wijk van Brussel (nabij het centrum) een apart gebouw moet komen voor toppen. Hij zei afgelopen weekeinde in Gotenburg dat relschoppers moeten rekenen op hard optreden van de politie. Hij wees op de ervaringen vorig jaar tijdens Euro 2000, het Europese kampioenschap voetbal. Verhofstadt: ,,Bij Euro 2000 hebben de ordediensten hun effectiviteit bewezen. En er zijn in Brussel per jaar 2.500 evenementen die politie-inzet vragen. Wij zijn vastbesloten alle uitbarstingen van deze aard te vermijden.''

Bij Euro 2000 was de liberaal Xavier de Donnéa nog burgemeester van Brussel. Hij werd na verkiezingen opgevolgd door de socialist Thielemans. Onder De Donnéa's leiding trad de politie tijdens Euro 2000 hard op tegen hooligans, waarbij grote aantallen arrestaties werden verricht. Ook werd gebruik gemaakt van traangas, iets wat de Zweedse politie niet mocht.

Minister Duquesne (Binnenlandse Zaken) wil volgens zijn woordvoerder ,,snel'' overleggen met zijn Europese collega's over ordehandhaving tijdens toppen. Dan komt ook de suggestie aan de orde van zijn Duitse collega Otto Schily om de reisvrijheid van bepaalde betogers te beperken naar het voorbeeld van Duitse hooligans tijdens Euro 2000.

Ondertussen bereiden 13.000 agenten zich voor op de ordehandhaving bij de eerstvolgende internationale top, van de G-8 medio juli in Genua. De nieuwe Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Renato Ruggiero hoopt op een dialoog om gewelddadigheden te voorkomen: ,,De kwesties die we dan aan de orde stellen, zoals armoede en aids, vinden de demonstranten ook belangrijk.''

    • Hans Buddingh'