Belegger straft Gucci voor waarschuwing

De winstwaarschuwing die producent van luxegoederen Gucci vanochtend voorbeurs gaf, heeft de koers van het aandeel met 9,4 procent doen afnemen. Rond het middaguur was het aandeel 92,30 euro waard.

De winst per aandeel komt uit op 3 dollar in plaats van de eerder aangegeven 3,40 dollar. Ook de omzet wordt lager dan verwacht. De teruglopende inkomsten hebben volgens Gucci te maken met de daling van de korte rente in de Verenigde Staten. Daardoor komt de winst voor afschrijvingen niet uit op 440 miljoen dollar, maar op 410 miljoen. Gucci is onder meer producent van de lijn modeartikelen van Yves Saint Laurent.

Net als gisteren stonden de technologiefondsen vanochtend op winst. Aandelen zoals Getronics (dat steeg met 1,37 procent), ASM Lithography (plus 2 procent) en Philips (plus 1,4 procent) deden het goed. De Amsterdamse beursgraadmeter AEX zakte zelf met 0,4 procent naar 556 punten.

De winst die technologieaandelen in grote delen van Europa boekten, kwam onverwachts. Het slot van technologiebeurs Nasdaq in New York onder de grens van 2.000 punten, het laagste punt van de afgelopen zes maanden, had een negatieve invloed kunnen hebben op het sentiment van beleggers in technologieconcerns. Dat bleek mee te vallen. Het Amerikaanse softwareconcern Oracle was daarvoor te danken. Oracle maakte bekend dat de kwartaalwinst iets beter was uitgevallen dan werd verwacht.

Bij de telecomfondsen was de sfeer minder positief. KPN zette na een koersstijging van ruim 1 procent gisteren, vanochtend de dalende lijn die het aandeel de afgelopen weken volgt, weer door. KPN leverde vanochtend 4,4 procent in op 6,29 euro. Het aan Nederlands grootste telecomconcern gerelateerde concern KPN Qwest stond op een verlies van 3,6 procent. Kabelaar UPC, dat nog maar 3,50 euro waard is, maakte een vergelijkbare koersdaling door.

De verliespercentages waren vanochtend hoger dan de winsten die bedrijven in het blauw vanochtend doormaakten. De grootste winstmaker was Versatel, dat niet meeging met het verlies dat andere telecomconcerns leden. Versatel stond tegen het middaguur op een winst van 2,1 procent.

De grote Europese beurzen leken zich op te willen trekken aan de positieve geluiden van Oracle. Gisteren sloten de beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs nog op verlies. Vanochtend boekten alle drie de beurzen een lichte winst.

In Frankfurt steeg Europa's grootste softwareproducent SAP met een flinke 5 procent. Andere, aan beursgraadmeter DAX genoteerde fondsen, volgden SAP in de koerswinsten. ,,Maar er is nog steeds veel onzekerheid over de technologiefondsen'', zegt een handelaar in Frankfurt. ,,Het nieuws van Oracle betekent niet dat alles nu voorbij is.'' De handelaar refereert daarmee aan de winstwaarschuwingen die concerns zoals Nokia, Nortel en STMicroelectronics de afgelopen week hebben afgegeven.

In Londen profiteerden technologiefondsen ook van de algehele positieve stemming in reactie op Oracle's nieuws. Aandelen van banken zoals de Royal Bank of Scotland en Lloyds TSB pakten beide iets minder dan 2 procent aan koerswinst.

In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 1 procent op 12.574 punten.