Albanezen zamelen geld in voor strijd

De Albanese gemeenschap in Nederland zamelt geld in voor Albanese guerrillastrijders in Macedonië. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) bevestigt dat Nederlandse Albanezen actief zijn in het werven van fondsen voor het UÇK, het Albanese `Nationale Bevrijdingsleger'. Het Macedonische (UÇK), dat dezelfde afkorting voert als het voormalige Kosovaarse UÇK, wil door middel van geweld meer rechten afdwingen voor de Albanese minderheid in Macedonië.

De organisatie voert sinds enkele maanden in het noorden van het land, vlakbij de Kosovaarse grens, een guerrilla tegen de politie en het regeringsleger. Sinds vorige week is een bestand tussen de strijdende partijen van kracht. Albanese en (slavisch-) Macedonische partijen onderhandelen over verbetering van de positie van de etnische Albanezen.

De BVD heeft naar eigen zeggen een indruk hoeveel geld er in totaal is ingezameld, maar wil dat volgens een woordvoerder ,,liever niet bekendmaken''. De woordvoerder zegt dat de ,,geruchten'' als zouden 15 Nederlandse Albanezen zich inmiddels hebben aangesloten bij het UÇK ook ,,bekend'' zijn.

Het ANP meldt voorts dat ex-marinier M. van Eekeren in noord-Macedonië zou zijn gesignaleerd. Van Eekeren was eerder huurling bij de Kroatische fascistische militie HOS en het UÇK in Kosovo. Zijn naam komt voor op een lijst met dertien namen van Nederlanders die volgens de Joegoslavische regering hebben deelgenomen aan een aanval op de Servische Medak-enclave in Kroatië in 1993. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag onderzoekt de Servische beschuldiging, aldus het ANP.