Winst voor telecom- en technologiesector

In tegenstelling tot de heersende negatieve stemming over telecom- en technologieaandelen op de meeste grote Europese beurzen, presteerden KPN, Versatel, KPN Qwest en Getronics vanochtend goed op het Damrak. DE AEX-index daalde met 0,2 procent tot 556 punten.

Het aandeel KPN won vanochtend een kleine 3 procent aan waarde, mogelijk als reactie op de mededeling dit weekeinde van minister Jorritsma (Economische Zaken) dat ze verwacht dat KPN zal worden overgenomen door een buitenlandse concurrent. Jorritsma zei daar geen bezwaren tegen te hebben. KPN stond tegen het middaguur op een koers van 6,71 euro.

Een ander telecomconcern in de AEX-index, Versatel, profiteerde ook van de positieve stemming over telecomaandelen op de Amsterdamse beurs en won vanochtend 3,7 procent. Andere grote stijger was UPC. Het kabelbedrijf won 3 procent tot een koers van 3,80 euro aan het einde van de ochtend. UPC boekt al maanden achter elkaar flinke koersverliezen. Met de lage waarde die het aandeel heeft leveren kleinere aankopen al grote koersfluctuaties op.

Ook Getronics won flink. Het technologieconcern kon vanochtend 3,3 procent bijboeken. Afgezet tegen de koersen van technologie- en telecomaandelen op de grote Europese beurzen was dit een verrassende beweging. In reactie op de tegenvallende resultaten van afgelopen week aan de Amerikaanse beurzen, reageerden beleggers ook in Europa negatief op technologiefondsen. In Amsterdam leverde de fabrikant van chipmachines ASM Lithography wel in: het aandeel stond tegen het middaguur 0,7 procent lager op 25,54 euro.

De AEX-index verloor vanochtend zelf 0,2 procent tot 556 punten.

Buhrmann had duidelijk de wind tegen. Het handelshuis verloor 3,4 procent op 16,18 euro. Opvallend was verder het matige presteren van de financials. Fortis en ABN Amro gingen zo'n 0,5 procent naar beneden, Aegon stond onveranderd op een koers van iets minder dan 32 euro.

Philips had last van een lagere waardering die de zakenbanken Goldman Sachs en Lehman Brothers hebben afgegeven naar aanleiding van winstwaarschuwing. Het elektronicaconcern daalde 2,2 procent naar 27,62 euro.

Bij de middelgrote fondsen, genoteerd aan de Midkap-index, profiteerde KLM van het nieuws over een alliantie met Malaysian Airlines. De luchtvaartmaatschappij werd beloond met een 1,4 procent hogere koers op 21,65 euro.