`Wagner mag nog blijven'

In de strijd om de toekomstige leiding van het Wagnerfestival in het Beierse Bayreuth blijkt de Beierse deelstaatminister van cultuur Zehetmair vergaande toezeggingen te hebben gedaan aan de huidige leider Wolfgang Wagner. Zehetmair zegt in het nieuwsmagazine Focus dat hij de 81-jarige Wagner heeft beloofd dat hij zelf zijn opvolger mag aanwijzen. Van Zehetmair mag Wagner voorlopig ook aanblijven, al moet hij een datum noemen waarop hij de leiding overdraagt.

Eerder stemde Zehetmair in met het besluit van het stichtingsbestuur om Wagners dochter Eva Wagner-Pasquier te benoemen als zijn opvolgster. Zij ziet van haar benoeming af omdat het besluit daartoe `abstract' is en niet te realiseren. Wolfgang Wagner, benoemd voor het leven, vindt haar ongeschikt en wil zijn tweede vrouw, Gudrun, aan het roer. Zehetmair vindt dat Gudrun Wagner niet alleen de leiding in handen zou moeten krijgen. ,,Alleen als medeverantwoordelijke.''