W. Thomassen overleden

Oud-burgemeester Wim Thomassen van Rotterdam (PvdA) is zaterdag overleden. Dat heeft zijn familie vanmorgen bekendgemaakt. Hij is 91 jaar geworden.

Thomassen ging na de driejarige hbs en de mts (werktuigbouwkunde) naar de kweekschool (voor onderwijzers). Hij gaf een paar jaar les en werd secretaris van de AJC, de Arbeiders Jeugd Centrale. Hij kwam op zijn 32ste terecht op wat toen nog de `sociale afdeling' van Hoogovens heette. In de laatste oorlogsjaren was hij redacteur van de ondergrondse kranten Christofoor en Vrij Nederland. Van 1946 tot 1948 was hij secretaris van de toen net opgerichte Partij van de Arbeid. Later was hij onder andere lid van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en van de Provinciale Staten van Noord-Holland, burgemeester van Zaandam en van Enschede. In Rotterdam was hij burgemeester van 1965 tot 1974. Zijn opvolger daar was André van der Louw.

Felix Rottenberg, oud-voorzitter van de PvdA, noemt Thomassen en zijn vrouw An symbolen van het moderne sociaal-democratisch denken in Nederland. ,,Wim en An waren samen een begrip'', zegt Rottenberg. ,,Ze representeren de doorbraak van de hokjesgeest van voor de oorlog.'' Rottenberg had tot de zomer van 1999 `intensief contact' met Thomassen. ,,En dan hadden we het altijd over politiek, nooit over koetjes en kalfjes'', zegt hij. ,,We hadden het ook niet over partijpolitiek. We discussieerden over de morele kant van sociaal-democratie.'' Met Thomassens dood is volgens Rottenberg een belangrijke episode in de PvdA-geschiedenis afgesloten.

NECROLOGIE: pagina 3