Volleyballers in finale World League

Bert Goedkoop gunt zijn spelers de finaleplaats in de World League, komend weekeinde in het Poolse Katowice. Maar om meer inzicht te krijgen in de vorderingen van de verjongde groep achtte hij plaatsing niet strik noodzakelijk. De bondscoach van de volleyballers weet na twaalf groepswedstrijden genoeg; het wordt zijns inziens tijd om te trainen.

Nederland bereikte afgelopen weekeinde de finale van de World League (WL) dankzij twee overwinningen op de Verenigde Staten, maar vooral dankzij de hulp van Polen. Het gastland voor de finaleronde was sowieso geplaatst en in geval van een derde plaats in de poule zou het de plek van de zwakste nummer twee hebben ingenomen. Zo ver kwam het niet, want Polen werd door een zege op Rusland keurig tweede in zijn poule. Dat was verrassend, want op voorhand werd Polen niet in staat geacht de zware uitwedstrijd te winnen.

Goedkoop had bewust geen druk op de ploeg gelegd. Hij had de de spelers vooraf toegesproken met de woorden: ,,Jullie mogen naar de finale als jullie winnen'' en niet: ,,jullie moeten winnen om naar de finale te mogen.''

Na de 3-1 zege van vrijdagavond, won Nederland gistermiddag zo mogelijk nog overtuigender met 3-0. Na een groot overwicht in de eerste set (21-17), werd het in de tweede set spannend. Pas bij 29-27 viel de beslissing. De derde set was vervolgens een formaliteit: 21-17.

Nederland bewees bovendien met tegenvallers om te kunnen gaan. Jochem de Gruijter verving Guido Görtzen, die vrijdag de linkerduim brak, uitstekend, totdat hij zelf in de tweede set uitviel om een scheurtje in de wang te laten laten hechten. Allan van de Loo nam De Gruijters taak over en deed dat, na een weifelend begin, voortreffelijk. Uitblinker was Mike van de Goor, die zeer sterk serveerde en menig blokpunt liet aantekenen. Met Reinder Nummerdor, Richard Schuil, Sander Olsthoorn, de brutale spelverdeler Nico Freriks en libero Joost Kooistra liet Nederland in de volle Sporthallen Zuid zien aanmerkelijk meer bij de finale in Polen te zoeken te hebben dan de Verenigde Staten.

Tot die conclusie kwam ook de befaamde Amerikaanse coach Doug Beal. ,,De prestatie van Nederland was van grote invloed op de verrichting van mijn jongens. We hebben hier geleerd dat er nog veel werk te doen is.''

,,Knap als een nieuw team zich zo ontwikkelt'', vond Goedkoop. ,,Dan doe je in de toekomst weer mee in de top. Het nadeel is dat we twee weken minder kunnen trainen maar we krijgen drie goede wedstrijden extra. Daar valt niet tegenop te trainen. En reëel gezien mag je niet verwachten dat we de World League wel even gaan winnen.''