VERSE TOMATENSOEP

Deze klassieke Italiaanse tomatensoep wordt met maar een paar ingrediënten gemaakt, daarom is het belangrijk om de lekkerste tomaten, olijfolie en bouillon te gebruiken. Ik heb voor deze soep een heerlijk frisse tomatensoort, de tasty tom, gebruikt. Deze kleine, iets wrange tomaten zijn een uitgelezen keuze voor een lichte zomerse soep. Mijn ervaring is dat tasty toms op de markt een stuk voordeliger zijn dan in de supermarkt. U kunt voor deze soep ook tros- of pruimtomaten gebruiken, maar neem dan wel volledig rijpe tomaten.

Doe de tomaten in een grote kom en giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan. Laat de tomaten een minuut of twee staan, giet het water af, ontvel ze en hak ze grof. Verhit de olijfolie in een zware soeppan op een matig vuur en schep er de tomaten door. Laat ze onder af en toe omscheppen circa 5 minuten bakken. Voeg de knoflook en peterselie toe en laat het mengsel nog 5 min. zachtjes koken.

Giet er de bouillon bij en breng op smaak met zout, peper en suiker. Breng de soep aan de kook, draai het vuur matig en laat 5 tot 10 minuten sudderen tot de tomaten gaar zijn. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud iets afkoelen voor u hem door een roerzeef passeert. U kunt de soep ook in een blender of keukenmachine pureren. Warm de gepureerde soep weer op.

Leg de sneetjes brood naast elkaar op een bakplaat en smeer ze royaal in met boter of olijfolie. Strooi er flink Parmezaanse kaas over en leg een ansjovisfilet op elke snee. Schuif onder een voorverwarmde grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is. Schep de soep in borden, strooi er de reepjes verse basilicum over en geef er de ansjovis-kaastoostjes apart bij.

    • Kim Maclean